Sindikati državnih službi: Dodatak KU ne osigurava godišnji odmor od 30 dana

TRI SINDIKATA državnih službi nisu potpisala s Vladom dodatak Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike jer se njime ne osigurava najdulji godišnji odmor od 30 radnih dana, istaknuli su danas predstavnici tih sindikata.

´Prema odredbama KU nijedan državni službenik niti u najpovoljnijim uvjetima neće ostvariti godišnji odmor od 30 radnih dana, za razliku od javnih službenika kojima je osigurano to pravo´, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas.

Vlada, naime, unatoč obećanju njezina potpredsjednika Gorana Granića nije prihvatila sindikalni zahtjev za unošenjem odredbe o 30 dana u KU, tako da je ostala stara odredba o najduljem godišnjem odmoru od 25 dana.

´Mi nismo završili pregovore i usuglasili tekst dodatka KU-a, a nastavit ćemo ih iza Nove godine´, istaknuo je Ihas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodao je, pregovaračku poziciju triju sindikata državnih službi znatno je oslabio Sindikat policije Hrvatske koji je 19. prosinca sam potpisao dodatak KU.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić je ´sindikalni Juda´ jer je izigrao dogovor o zajedničkom nastupu prema Vladi, koji je uključivao i moguće prosvjedne akcije, rekao je Ihas.

No, usprkos Jagićevu potpisu, dodatak KU ne važi jer su Sindikat državnih službenika, Nezavisni sindikat MUP-a i Sindikat vojnih službenika većinski sindikati državnih službi, pa se dodatak ne može primjenjivati na sve državne službenike, upozorava Ihas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara