Sindikati na izborima neće podržati niti jednu političku stranku

HRVATSKE sindikalne središnjice neće na predstojećim izborima neće podržati niti jednu političku stranku, već će članstvo pozvati da izađe na izbore i opredijeli se za kandidate koji će se zalagati za socijalna i radna prava.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) neće se opredijeliti niti za jednu političku opciju, jer smatra da se kod nas još nije profilirala stranka koja bi zastupala radničke i sindikalne interese.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak rekao je Hini da će njegova središnjica pozvati članstvo da svakako izađe na izbore i glasuje za ljude koji su dosad pokazali da su sposobni, neovisno o stranačkim interesima, braniti radnička prava.

Ta će središnjica članstvu predstaviti rezultate sadašnje vlasti i ukazati na ono što nije bilo dobro. HUS je nezadovoljan revizijom pretvorbe i privatizacije, neučinkovitom pravnom državom i pravosuđem, slabom mogućnošću zapošljavanja i smanjivanjem radnih i socijalnih prava.

Niti Nezavisni Hrvatski sindikati (NHS) neće preporučiti članstvu glasovanje za bilo koju stranku, već će ga samo pozvati da izađe na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever smatra da je sindikalno članstvo dovoljno politički zrelo, pa samo može odlučiti kome će dati svoj glas.

No, svojim će članovima poručiti da se opredijele za stranku u kojoj prepoznaju socijalnu osjetljivost i brigu za nacionalne interese, te da glasuju na temelju procjene što je obećano, a što učinjeno.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) također neće članstvu sugerirati da glasuje za neku stranku, a razmišlja o mogućnosti da na izbore izađe s vlastitom listom.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst smatra da bi se sindikati na taj način mogli najučinkovitije izboriti za svoje interese.

Budući da su tu inicijativu odbile ostale sindikalne središnjice, URSH bi na izbore izašao s listom na kojoj bi uz sindikalce bili studenti, umirovljenici i nezaposleni.

Najveća sindikalna središnjica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske još nije utvrdio svoje stajalište o izborima, no očekuje se da također neće poduprijeti niti jednu političku opciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara