Sindikati pisali Kosor: Radnicima ne trebaju izrazi suosjećanja nego zaslužena plaća

Foto: Nikša Stipaničev (Cropix)

"RADNICIMA za njihov izvršeni, a neisplaćeni rad uistinu ne pripadaju izrazi razumijevanja, sažaljenja i suosjećanja javnosti, politike, vlasti već zaslužena plaća. I takav model tržišta rada treba se hitno urediti", stoji u otvorenom pismu Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) koje je poslano na adresu Vlade i premijerke Jadranke Kosor.

> Sever: Vlada priča o pastirima i gleda kako raste insolventnost!

Naime, na jučerašnjoj konferenciji za novinare čelnik NHS-a Krešimir Sever rekao je kako postoji veliki broj tvrtki spreman za stečaj jer nisu solventne i nemaju odakle podmiriti svoje obveze. Vlada po tom planu ne radi ništa, naglasio je Sever te dodao da poslodavcima koji ne isplaćuju plaće treba blokirati račune radi naplate potraživanja, a neisplatu plaća tretirati kao kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se hitan sastanak

"Ozbiljno smo zabrinuti situacijom u kojoj je razina nenaplaćenih potraživanja u Hrvatskoj dosegnula gotovo 36 milijardi kuna, a od toga više od 13,5 milijardi otpada na neuplaćene poreze i doprinose, pri čemu više od 70 tisuća radnika radi bez plaće. Nema nikakvog programa gospodarskog oporavka na koji se poziva Vaša vlada bez rješavanja tih dvaju pitanja. Nedopustivo je bilo u kojoj zemlji ne plaćati dospjele obveze ili raditi bez plaće, a pogotovo ne u zemlji koja želi dokazati kako je uređena i spremna za ulazak u EU. Doista nije dovoljno samo 'popeglati' zakone i propise, oni trebaju biti učinkoviti i provedivi", navodi se u pismu sindikata u kojem se dodaje da alarmantno raste razina nepodmirenih obveza čega su uz sve posljedice po gospodarstvo taoci i žrtve radnici koji za svoj rad ne primaju plaću.

"Stoga tražimo hitan sastanak Vas i članova Vlade RH s predstavnicima poslodavaca i sindikata kako bi se hitno dogovorila rješenja i za rastuću razinu neplaćanja i za rad bez plaće", zatražili su sindikati u pismu premijerki i Vladi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara