Sindikati policije traže Lučinovu ostavku

DVA SINDIKATA policije zatražila su danas hitnu ostavku ministra unutarnjih poslova Šime Lučina jer ga smatraju odgovornim za jučerašnju pogibiju policajca na zadatku.

Nakon ubojstva Željka Murka, što je treće ubojstvo policajca u nepunih godinu dana, Sindikat policije Hrvatske (SPH) i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a upozoravaju da policajci nisu dovoljno opremljeni, ni zaštićeni niti imaju dovoljno ovlasti.

´Zar je jeftinije platiti sprovod nego kupiti ´pancirku´, i koliko još treba ubiti policajaca da bi ih se počelo štititi´, upitao je na konferenciji za novinare predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Ustvrdio je da Lučin ne obavlja ni najosnovnije poslove - ne donosi pravilnike i naputke, a tri godine mu nisu bile dovoljne da bi donio policijski postupovnik kojim bi se definirale policijske ovlasti i način upotrebe vatrenog oružja.

Policajci se suzdržavaju od uporabe oružja jer zbog zakonskih nedorečenosti nisu sigurni kada to smiju učiniti, kaže Jagić.

On smatra da zbog tih propusta Vlada i MUP snose najveći dio odgovornosti za ubojstva i pokušaje ubojstava policajaca.

SPH traži strože kazne za napade na policajce, uvođenje doživotnog zatvora za ubojstvo policajaca, te izmjene Zakona o policiji kojima bi se policajcima osigurale veće ovlasti.

SPH je pozvao sve zaposlene u MUP-u da sutra u 12 sati obustave rad na 15 minuta u znak prosvjeda zbog tragične pogibije Željka Murka, iza kojeg je ostala nezaposlena žena i troje djece, uključujući i teško bolesnog dvogodišnjaka.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar optužio je Lučina da nije učinio ništa za sigurnost i zaštitu policajaca, osim što im je otežao uvjete rada i smanjio plaće.

´MUP propisuje europske zakone kada je riječ o obvezama policajaca, ali ne i kad se radi o njihovim pravima´, ustvrdio je Lončar.

Predložio je osnivanje fonda za skrb o obiteljima stradalih policajaca jer sadašnji Zakon o policiji to nije dobro uredio.

Sindikati pozivaju građane da pomognu obitelji poginulog policajaca uplatama na žiro račun Međimurske banke 2392007-1000000013 s pozivom na broj 3222094431 ili 804045-214844, s naznakom ´za Kristijanu Murk´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara