Sindikati pred Kosor: Promijenite Zakon o radu, ukinite harač ili izlazimo na ulice!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Arhiva,  Miroslav Kiš, Igor Sambolec (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor danas će točno u 11 sati u uredu Vlade primiti čelnike pet najjačih sindikalnih središnjica i započeti dugi sastanak u kojemu će se opet njene pregovaračke sposobnosti naći na velikom testu.

Da je riječ o sastanku o kojemu puno toga ovisi, dokazuje i činjenica da iako ga je organizirao Vladin ured za socijalno partnerstvo, novinari o sastanku nisu službeno obaviješteni. Riječ je, prema ocijeni mnogih, o jednom od najbitnijih sastanaka kojega javnost s nestrpljenjem očekuje.

> Kosor se boji Sindikata: Već dva tjedna premijerka se skriva iza vrtića i protokola

> Pozadina sukoba: Vlada htjela prevariti sindikate Zakonom o radu!

Ulog današnjih pregovora sa sindikatima je velik. Ako uspije, Kosor će dobiti mirnu političku jesen, neće biti prosvjeda na ulicama i socijalnog bunta, a računajući na tradicionalnu nesposobnost oporbe nitko neće dugo vremena tražiti ostavku njezine Vlade. Ukoliko ne uspije, mogući su i prijevremeni izbori.

Zakon o radu, harač, PDV

Pred Kosor će se danas naći niz sindikalnih zahtjeva. Prvi je izmjena Zakona o radu zbog kojega su sindikati izašli iz Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) smatrajući da su ih ministri htjeli prevariti. Sindikati traže i ukidanje harača i smanjenje PDV-a kao i konačno rješenje minimalne plaće koje se odgađa još od lipnja, a trenutno rješenje koje je i predmet sudske tužbe ide na teret najsiromašnijih.

Sindikati su već izašli iz Gospodarsko socijalnog vijeća što je izazvalo posebnu pažnju Europske unije koja je počela pozorno pratiti socijalni dijalog. Isto tako, sindikati nisu htjeli pristati na Vladinu prijevaru u slučaju Zakona o radu pa Hrvatska ne može zatvoriti 19. poglavlje u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju koje obuhvaća socijalnu politiku i zapošljavanje. To poglavlje trebalo je "otići za Bruxelles" još početkom godine.

Predstavnici sindikata svojedobno su u razgovoru za Index otvoreno optužili Vladu da je pod krinkom žurbe prema Europi napravila Prijedlog zakona o radu u koji su ušle neke norme s kojima se sindikalci ne mogu složiti, a kojima se smanjuju prava radnika te s kojima se išlo itekako na ruku poslodavcima. Štoviše, na sastanku GSV-a tenzije je podigla i činjenica da je Vlada na svoju ruku mijenjala zakonske stavke o kojima nitko nije imao pojma i koje su do sada bile tajna.

Prosvjed ili Europa

Unesene su tako promjene vezane uz plaćeni dopust i godišnji. Novi Zakon o radu predviđa da bi radnici sami trebali potpisati s poslodavcem da će raditi prekovremene sate, što bi im trebalo ići u preraspodjelu vremena. Sindikati upozoravaju da samo Velika Britanija poznaju takvu stavku, dok je preporuka Europske unije da se takvo nešto promjeni, što je na koncu službeni London i najavio. Stoga bi Hrvatska uskoro mogla prihvatiti nešto što ne priznaje niti jedna zemlja Europske unije. Poznavajući prilike u Hrvatskoj, sindikati se otvoreno boje da će mnogi djelatnici u strahu za svoj posao potpisati takve stavke samo da ne dobiju otkaz.

Zakon dopušta zapošljavanje na određeno vrijeme u 36 uzastopnih ugovora čime su radnici na određeno pod nekom vrstom ucjene kao radnici drugog reda, a općenito prihvaćanje ovakvog zakona znači nazadovanje u radničkim pravima, što je neprihvatljivo s obzirom na put Hrvatske prema Europskoj uniji.

Ukoliko sindikati ne budu zadovoljni današnjim pregovorima, jasno su nam poručili da u tom slučaju možemo očekivati datum velikog jesenskog prosvjeda. Ukoliko Kosor uspije, odnosno zadovoljni sindikate u tom slučaju zaustavit će se pripreme za prosvjed, a sindikati će preispitati svoju odluku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara