Sindikati školstva i znanosti 5. listopada idu u štrajk

BUDUĆI da postupak mirenja sindikata školstva i znanosti s Vladom nije uspio, čelnici triju većinskih sindikata znanosti i školstva potvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da će 5. listopada održati jednodnevni štrajk upozorenja.

Vlada na jučer održanom postupku mirenja nije ponudila ništa konkretno, kazao je v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz, već samo početak pregovora koje sindikalci ocjenjuju kao pokušaj "kupovanja vremena".

Elkaz je naglasio da su sindikati spremni započeti konkretne pregovore o položaju školstva i znanosti te o povećanju plaća, pa ako Vlada do petka ili subote izađe s realnim prijedlozima, štrajk će biti zaustavljen.

Sindikati traže povećanje osnovice za plaće za 12 posto, selektivno povećanje plaća prosvjeti te promjenu ukupnog odnosa vlasti prema znanosti i obrazovanju.

Sindikalci ističu da će štrajk najavljen za 5. listopada, na Svjetski dan učitelja, ozbiljno provesti kao i sve štrajkove dosad, tako da će nositi prigodne bedževe i neće raditi.

O najavljenom štrajku i rezultatima referenduma na kojem se 87 posto članova izjasnilo za štrajk, sindikati su danas pismom obavijestili ministra obrazovanja, znanosti i športa Dragana Primorca, pozvavši ga da na dan štrajka također stavi bedž i prekine posao.

Srednjoškolski profesori sa 40 godina radnoga staža u mirovinu odlaze s 2.200 kuna, upozorio je Vilim Ribić, predsjednik Glavnog vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Podsjetio je da sindikati traže povećanje plaća radi zaostajanja za drugim plaćama u zemlji, promjenu odnosa vlasti prema toj djelatnosti, stvaranje prosvjetne politike kao i politike prema prosvjeti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara