Sindikati školstva i znanosti najavljuju novi štrajk

TRI sindikata školstva i znanosti najavljuju novi štrajk u školama i na fakultetima ako ne dođe do socijalnoga dijaloga s hrvatskom Vladom i povećanja plaća.

Štrajk će se održati, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, prije donošenja proračuna za sljedeću godinu, od 22. do 28. studenoga, a o njegovu trajanju odlučit će sindikalna tijela.

Sindikati traže 12 postotno povećanje osnovice za plaće, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje od 6,5 posto BDP-a te provedbu reformi u obrazovanju.

"To nije ultimatum već poziv na socijalni dijalog o zahtjevima sindikata", izjavio je predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je kako je jednodnevni štrajk upozorenja 5. listopada, na kojemu je sudjelovalo 60 tisuća zaposlenih, hrvatska Vlada ignorirala.

"Prosvjeta je na margini i nikako da postane prioritet", upozorio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Predsjednik Glavnoga Vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da poziva na dijalog nema, iako su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa sindikalni zahtjevi prepoznati.

"Sa sedam posto visokoobrazovanih ljudi nije moguće razviti Hrvatsku, potrebno je barem 27 posto", dodao je.

U sklopu sindikalne akcije sindikati su po Hrvatskoj već postavili 300 velikih plakata "Zapostavljena prosvjeta - nepokrenuta Hrvatska".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara