Sindikati Slobodne o obustavljanju postupka protiv Kutle

Predsjednik Sindikata novinara Slobodne Dalmacije Toni Paštar izjavio je danas u povodu rješenja o obustavi kaznenog postupka protiv Miroslava Kutle i drugih optuženih za gospodarski kriminalitet kojim su toj novinskoj kući nanijeli štetu od 100 milijuna kuna, kako ništa drugo nije ni očekivao.

"Još se jednom potvrdilo kako će jedino Ilija Maršić, koji se najviše borio protiv privatizacijskih malverzacija u Slobodnoj i za njihovo dokazivanje, ostati jedini osuđen, a da će oni koji su nezakonitosti uistinu počinili ostati slobodni".

Ta je optužnica bila samo "nastavak trakavice aljkavog hrvatskog pravosuđa i ništa se drugo nije moglo očekivati", kazao je Paštar dodajući kako je "privatizacija Slobodne Dalmacije majka svih pretvorbenih pljački u Hrvatskoj i kako očekivati da će pravda biti zadovoljena nakon svega što se dogodilo".

Predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Ugrin kazao je samo kako "vjeruje da Sud svoj posao radi kako treba", budući da "u pravilu ne komentira sudske odluke i presude, jer", kako je rekao, "to ni nije stvar kojom bi se trebali baviti sindikati".

Kazneni postupak protiv Miroslava Kutle, većinskog vlasnika dionica, te bivšeg predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Ante Bušića, suvlasnika štedionice "Dukat" Tomislava Draguna, direktora Štedno-kreditne službe Slobodne Dalmacije Ivice Bočine, te direktorice i člana Nadzornog i Upravnog odbora tvrtke Kaštelanska rivijera Dubravke Vučković i Nikole Piassevolija, Izvanraspravno je vijeće Županijskog suda u Splitu jučer obustavilo prihvaćajući njihove prigovore na optužnicu kojom su terećeni za ilegalno izvlačenje novca iz Slobodne Dalmacije za svoj i na račun drugih tvrtki.

Kutlu se teretilo za pet kaznenih djela koja je počinio u suradnji s ostalima i to od 1994. do 1998. godine kojima je Slobodnoj i Hrvatskom fondu za privatizaciju počinjena šteta od 100 milijuna kuna.

Izvanraspravno vijeće u rješenju navodi i kako je već tijekom istrage knjigovodstveno-financijskim vještvom utvrđeno da su sporne transakcije iz optužnice provedene prema zakonu.

Optužnica je podignuta sredinom lipnja nakon višegodišnje kriminalističke obrade na temelju mnogobrojnih prijava samih uposlenika, malih dioničara, Slobodne Dalmacije koje je predvodio bivši zamjenik urednika i član Nadzornog odbora Ilija Maršić, predsjednik Udruge polagatelja prava na dionice.

Maršić je prošlog tjedna na temelju tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio bivši općinski državni odvjetnik Nediljko Ivančević, osuđen na plaćanje kazne od 6 600 kuna. Ako kaznu ne plati, kako je i najavio, morat će odslužiti 20 dana zatvora. Ivančević je tužbu podigao zbog Maršićevih izjava kako je stopirao istragu za kriminal u Slobodnoj Dalmaciji.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara