Sindikati: Za odštete koje Hrvatska mora platiti moglo se sanirati zdravstvo ili izgraditi Pelješki most

SVIH šest sindikalnih središnjica žestoko negoduje zbog vijesti koje su posljednjih dana pogodile hrvatsku javnost i koje kažu da Hrvatskoj ove godine dolazi gotovo 2 milijardi kuna odštete na naplatu te sindikati poručuju da više tako ne ide. Tu se misli na odštetu Hypo Groupe Alpe Adria zbog Slavonske banke, dug nakon spora talijanskog Astaldija oko gradnje autoceste Zagreb - Goričan te spora oko Liburnija hotela, između Dom i SN Holdinga s državom.

U sindikatima su izračunali što se sve u Hrvatskoj moglo napraviti s tih dvije milijardi kuna. Tako je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), rekla da se za te dvije milijarde kuna moglo sanirati hrvatsko zdravstvo jer je upravo toliko ministar Darko Milinović zatražio za rebalans proračuna Ministarstva zdravsta.

Moglo se zaposliti 10 tisuća mladih učiteljica

"Za tih dvije milijarde moglo se zaposliti deset tisuća mladih učiteljica, čija je plaća 4000 kuna. 4,5 tisuća Hrvata koji se hrane u javnim kuhinjama za te novce se moglo hraniti 12 godina. Pelješki most, za koji su mnogi u predizbornoj kampanji tvrdili kako je preskup, mogao se izgraditi za te novce", rekla je Ana Knežević.

No, tu nije kraj s nabrajanjem stvari koje su mogle biti napravljene s tim novcima, koje će morati građani dati zbog tuđih pogrešaka. Knežević je spomenula da u Hrvatskoj 180 tisuća građana prima socijalnu pomoć u iznosu od 500 kuna, a da se za ovaj iznos mogla isplaćivati godinu dana socijalna pomoć od 970 kuna.

Knežević je rekla da se, također, mogao popraviti status umirovljenika: "Ministrica Dropulić se hvali time koliko je plastičnih boca prikupljeno, ali te boce prikupljaju umirovljenici. Noćas je upravo jedan poginuo skupljajući boce. Za dvije milijarde kuna se mogao popraviti status umirovljenika".

"Netko iz vlasti mora odgovarati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica SSSH je upozorila da će sve te odštete leći na leđa poreznih obveznika i da tako dalje ne može te kako netko mora odgovarati zbog ovoga.

"Nedopustivo je da se porezni obveznici ovako šokiraju svakog dana. Radnici dobivaju otkaz ako na posao zakasne 15 minuta ili ako imaju manjak od 100 kuna, a  ovi na vlasti ne odgovaraju zbog 2 milijarde kuna. Državna revizija je pronašla nepravilnosti u šest ministarstava i ništa se nije dogodilo", ogorčena je Ana Knežević.

Knežević je sigurna kako postoji odgovornost, i to u kod SDP-ove i HDZ-ove vlade jer je i Slavku Liniću, potom i Ivi Sanaderu nuđeno da se nagode za puno manji iznos u sporu oko Slavonske banke.

"Veći je problem ako se radi o neznanju nego o lopovluku"

Ljubica Pilić, potpredsjednica Nezavisnih sindikata Hrvatske, kaže da se mora utvrditi zašto je do ovoga došlo: "Mora se vidjeti radi li se ovdje o lopovluku. Ako je tako, to je manji problem jer će se lopovi uhvatiti i kazniti. Problem je ako se radi o neznanju, jer to je puno teže rješavati".

Pilić se zapitala zar aktualna vlast misli da su građani glupi kada i dalje tvrde da će se dogovoriti s Hypo bankom i da ipak neće platiti 40 milijuna eura.

"Zar misle da građani ne znaju što je sudska odluka i da je odluka u ovom slučaju konačna. Neodgovorno je kad se konačno rješenje ovako relativizira", kazala je Pilić koja je upozorila da kultura čitave države živi godinu dana od dvije milijarde kuna.

D. Markas
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara