Sindikati Željezare split odgodili štrajk najavljen za ponedjeljak

NAKON razgovora s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem na današnjem zatvorenom sastanku, sindikati Željezare Split u Kaštel Sućurcu odustali su od štrajka zakazanog za ponedjeljak, 17. ožujka.

Informirajući o tome na popodne održanoj konferenciji za novinare. kazali su kako je Vlada dobila još jednu šansu prije nego što 416 radnika stupi u opći štrajk i blokira jadransku magistralu.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je kako su uglavnom zadovoljni razgovorom sa Slavkom Linićem te informirao kako će se Uprava i Nadzorni odbor Željezare sastati s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem u utorak u Zagrebu.

O ishodu tog sastanka ovisi budućnost Željezare, kazao je Matijašević, dodavši kako im je Linić rekao da sudbina Željezare nije upitna, ali da poslovodstvo tvornice mora u utorak Vladi predočiti program poslovanja i način vraćanja dugova.

No povjerenik Sindikata metalaca Vedran Dragičević kazao je novinarima kako su gubitci u Željezari ogromni te da unatoč izjavama potpredsjednika Vlade Linića, Željezara Split ne može opstati bez pomoći Vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata ustvrdio je kako im je Linić danas na sastanku navodno rekao da je riječ o političkom isključenju struje, o čemu se u javnosti već danima govori.

Željezari Split HEP je zbog duga isključio struju prije više od mjesec dana.

Sindikati su jedinstveni i odlučni u poduzimanju radikalnih koraka ako se ne nađe način da se tvornica rastereti nagomilanih dugova, a rok je, prema njihovim riječima, srijeda, kada će se održati skup zaposlenika Željezare na kojem će Uprava izvijestiti o rezultatima razgovora s ministrom Ljubom Jurčićem.

Predsjednik Uprave Željezare Split Jakov Miljak, koji je također nazočio konferenciji, kazao je da, iako podržava sindikalno pravo na štrajk, duboko vjeruje da do štrajka neće doći.

Program poslovanja koji ćemo predočiti ministru Jurčiću je odličan i uvjeren sam da će naš plan biti prihvaćen i da 416 radnika, koji nisu primili već šest plaća, neće biti prisiljeno da se za njih bori radikalnim akcijama, kazao je predsjednik Uprave Jakov Miljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara