sindikati znanosti i osnovnog školstva raspisuju referendum sredinom siječnja

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su danas da će referendum o doprinosu solidarnosti raspisati najvjerojatnije sredinom siječnja.

Ta dva sindikata nedavno su potpisala s Vladom Kolektivni ugovor o plaćama i materijalnim pravima službenika i namještenika u osnovnom školstvu i visokom obrazovanju koji sadrži odredbu o doprinosu solidarnosti nečlanova sindikata.

Kolektivni ugovor primijenit će se tek ako ga zaposleni u školstvu i znanosti prihvate na referendumu, rekao je predsjednik SHU-a Dalimir Kuba na konferenciji za novinare.

Sindikalni čelnici očekuju da će se više od polovice zaposlenih odazvati referendumu i prihvatiti Kolektivni ugovor, a u protivnom će podnijeti ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doprinos solidarnosti u iznosu od 0,65 posto neto plaće davali bi nečlanovi sindikata, zato što uživaju materijalna i ostala prava za koja su se izborili sindikati.

"Uvođenje doprinosa solidarnosti nismo tražili zbog novaca nego da članovi sindikata uvide svrhu plaćanja članarine", istaknuo je predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Sindikati javni službi ugovorili su s Vladom povećanje osnovice za plaće od 4,3 posto, no podijelili su se uoči potpisivanja ugovora, pa su potpisali različite ugovore iako je njima regulirana ista razina materijalnih prava.

Sindikati znanosti i osnovnog školstva potpisali su kolektivni ugovor kojim je omogućeno uvođenje doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata, dok su sindikati zdravstva, medicinskih sestara, kulture, srednjeg školstva i socijalne skrbi potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara