SINGH O OSNIVANJU PROŠIRENE AZIJSKE GOSPODARSKE ZAJEDNICE

Indijski premijer Manmohan Singh predložio je u utorak osnivanje azijske gospodarske zajednice koja bi okupljala zemlje ASEANa te države sjeveroistoka Azije kako bi konkurirala Europskoj uniji (EU).

Ta zajednica bi omogućila natjecanje s Europskom unijom, ocijenio je premijer Singh na trećem summitu Indija-ASEAN u New Delhiju.

"Pokušavamo intenzivirati odnose Indije i ASEAN-a i zamišljamo azijsku gospodarsku zajednicu u kojoj bi se nalazile zemlje članice ASEAN-a, te Kina, Japan, Koreja i Indija", objasnio je.

"Ta zajednica bi oslobodila ogromnu energiju. Oduševljava nas zamisao tržišta koje bi se protezalo od Himalaje do Pacifika i bilo povezano cestama, prugama, zračnim i morskim putovima, a predstavljalo bi polovicu svjetskog stanovništva", dodao je.

ASEAN broji 10 zemalja članica: Brunei, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Burmu, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je prošle godine potpisala nacrt trgovinskog sporazuma s ASEAN-om kojim bi se trebala omogućiti slobodna razmjena dobara, usluga i ulaganja. Ona je, poput Kine, potpisala i sporazum prijateljstva i suradnje ASEAN-a, regionalni pakt o nenapadanju ratificiran 1976.

"Glavni problem zemalja članica ASEAN-a je kako konkurirati azijskim divovima poput Indije i Kine", rekao je glavni tajnik te organizacije Ong Keng Yong.

ASEAN i Kina su dogovorili pakt razmjene dobara i usluga razrađen prošle godine na Baliju, koji treba biti spreman za potpisivanje u studenom na summitu ASEAN-a u Laosu, rekao je on.

(Hina) xtm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara