Sinj: Vodostaj Cetine stagnira

STANJE na slijevu Cetine danas je malo povoljnije nego jučer jer vodostaj stagnira, a jutros je na mjernom mjestu Han zabilježen i pad vodostaja od jednog centimetara, doznaje se u sinjskoj ispostavi Hrvatskih voda.

Jutros je, međutim, zabilježen do sada najveći protok vode kroz triljski tjesnac, i to preko 550 prostornih metara u sekundi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U peručku akumulaciju trenutačno dotječe 240 prostornih metara u sekundi, a iz nje se u donji tok Cetine ispušta oko 220 prostornih metara. S obzirom na to da se razina vode u akumulaciji približila samom vrhu brane, količina ispuštene vode idućih će se dana povećavati kako bi se napravilo mjesta za prihvat novog vodnog vala, kažu u HE Peruča.

Voda još ugrožava najveću peradarsku farmu u cetinskom kraju jer su svi njezini objekti okruženi vodom. Farma je smještena na desnoj obali Cetine u blizini mjesta Han i ima 90 tisuća pilića i nesilica. Vlasnici podizanjem tzv. zečjih nasipa nastoje izbjeći veću štetu. Najveći im je problem dovoz hrane za piliće jer je voda uništila pristupnu cestu, pa vlasnici koriste čamce i druga sredstva. Na farmu je svakog dana potrebno dopremiti oko osam tona hrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara