ŠIRENJEM GRADOVA ŠIRE SE I BOLESTI KOJE PRENOSE ŠTAKORI

Svakoga dana okoti se gotovo četiri milijuna štakora, odnosno deset štakora na jednog čovjeka, a stručnjaci upozoravaju da mrski glodavci prijete sve većim širenjem bolesti, posebice u gradovima zemalja u razvoju.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji o glodavcima koja se održava u australskoj Canberri, stručnjaci iz 39 zemalja upozorili su da štakori prenose čak 70 bolesti, a boje se da bi ih moglo biti i znatno više.

´Štakori su skladišta bolesti´, upozorila je dr. Lyn Hinds s Instituta za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha.

Iako štakori već stoljećima zadaju brige stanovnicima gradova i poljoprivrednicima, znanstvenici još nisu otkrili učinkovit način sprječavanja širenje bolesti i uništavanja usjeva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što prenose tifus i bubonsku kugu, štakori prenose i leptospirozu, potencijalno vrlo opasnu bakterijsku bolest koja se prenosi vodom ili hranom zagađenom urinom štakora. Samo se u Tajlandu 2000. godine dijagnosticiralo 6.000 slučajeva leptospiroze s 350 smrtnih ishoda. Prema znanstvenicima, mnoge bolesti koje se pripisuju nepoznatim groznicama mogle bi se pripisati štakorima.

No, štakori su i upotrebljivi. Svake se godine oko 35 milijuna štakora proda na tržnicama uzduž rijeke Mekong jer je pečeno meso štakora poslastica u mnogim dijelovima Azije.

´Štakori s rižinih polja važan su izvor proteina i značajan izvor zarade za mnoge seljake´, rekao je Kong Luen Heong na konferenciji u Australiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara