Širi li se SARS i vodom?

NAJNOVIJA ponovna pojava SARS-a u Kini, ponovo je akualizirala pitanje: Može li se SARS, među ostalim, prenositi i vodom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U publikaciji Water 21, prof. Willie Grabows objašnjava da postoji mogućnost da se virus SARS-a prenosi i fekalno-oralnim putovima, stoji u časopisu Kemija u industriji Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehničara.

SARS se najčešće prenosi dišnim putovima no nisu isključeni ni alternativni putovi, tvrde znanstvenici. Naime, na neobična svojstva SARS-a upućuje i nalaženje virusa u urinu i stolici pacijenata i nakon više od tri tjedna od početka zaraze, što je neuobičajeno za viruse koji izazivaju infekcije dišnih organa.

Na sastanku koji je Svjetska zdravstvena organizacija organizirala u Madridu, zaključeno je kako zasad nema dokaza da voda ili hrana imaju neku značajniju ulogu u širenju virusa SARS-a. Međutim, 321 slučaj oboljenja u jednom stambenom kompleksu u Hong Kongu, upućuje na to da voda ipak može poslužiti kao medij za širenje virusa. Istraživanja otežava činjenica da od SARS-a obolijevaju ljudi, a ne životinje i insekti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara