Sirijci zbog karikatura povukli veleposlanika iz Danske, muslimani oštro reagiraju

SIRIJA je treća zemlja, nakon Saudijske Arabije i Libije, koja je povukla svog veleposlanika iz Danske nakon incidenta s objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskim novinama, što je prouzročilo veliko negodovanje i osudu među muslimanima diljem svijeta, izvijestila je u srijedu sirijska državna novinska agencija.

Informacija je objavljena nekoliko sati nakon što su zaposlenici danskog veleposlanstva u Damasku telefonom primili prijetnju bombom, što ih je prisililo da evakuiraju zgradu, a pripadnici osiguranja izašli su na ulice i pretražili kompleks zgrada. Bomba nije pronađena, a zaposlenici su se vratili u zgradu veleposlanstva za sat vremena, izvijestili su očevici. Iz veleposlanstva nisu komentirali incident, prenosi France presse.

Do diplomatskog skandala došlo je oko karikatura što su objavljene još u rujnu u danskom listu Jyllands-Posten, a prošli su ih mjesec preuzele jedne norveške novine. U srijedu se karikatura pojavila i u francuskom listu France Soir.

Početkom tjedna sirijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zamisao o objavljivanju karikatura, nazvavši taj čin uvredom za muslimane i Arape, te je od danske vlade zatražilo kažnjavanje danskih novina Jyllads-Posten koje su ih prve objavile, izvijestio je Reuters.

Danski je premijer Anders Fogh Rasmussen odvratio kako se njegova vlada ne može ispričati u ime neovisnih medija, no uredništvo Jyllands-Postena uputilo je muslimanima ispriku zbog uvrede. I premijer Rasmussen osobno je osudio objavljivanje karikatura.

Promatrači su u srijedu komentirali kako kontroverze oko karikatura proroka Muhameda prijete eskalacijom slučaja, unatoč naporima Danaca da tenzije pokušaju ublažiti. Ulje na vatru dolili su Francuzi koji su u srijedu prenijeli karikature iz danskih novina.

"Samo zato što Kuran zabranjuje objavljivanje slika proroka Muhameda ne znači da se tih pravila mora držati i nemuslimanski svijet. Nema zakona koji će vas na Zapadu obraniti od satire. Kršćanstvo je tako često meta nemilosrdnih kritika. Ismijavanje i najsvetijih stvari našoj kulturi nije strano", stoji u kolumni koju je potpisao urednik France Soira Serge Faubert. "Dosta nam je poduka od tih zadrtih bogomoljaca!", stoji među ostalim u Faubertovoj kolumni.

Francuski potez odmah je osudila najveća zajednica muslimana u zapadnoj Europi koju čini oko 5 milijuna članova. Predsjednik Nacionalne udruge francuskih muslimana Mohammed Bechari najavio je pokretanje sudskog postupka protiv lista France Soir. "Muslimanska zajednica iznenađena je da je današnji France Soir objavio karikature koje su nas i prije uznemirile te povrijedile osjećaje oko 1,2 milijarde muslimana", kazao je za Associated Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Karikature je u srijedu prenio i njemački list Die Welt.

Jedna od objavljenih karikatura prikazuje proroka Muhameda s turbanom u obliku bombe. Prema islamskoj tradiciji prikazivanje slika proroka je zabranjeno, a karikature se smatraju bogohulnima.

U islamskim zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike nastavlja se bijes stanovnika zbog ismijavanja njihova proroka.

U Jemenu je na ulice glavnog grada Sanaae u srijedu u znak prosvjeda izašlo nekoliko desetaka tisuća žena, studenata i srednjoškolaca. Nekoliko ljutitih studentica spalilo je dansku zastavu izvikujući: "Bojkotirajte neprijatelje vjere, bojkotirajte Dance, odbijamo uvrede na račun našeg proroka bez obzira na motiv".

U Maroku je Vijeće islamskih vjerskih vođa osudilo "uvredljive" karikature, uz objašnjenje da je to "uvreda na račun stotina milijuna muslimana diljem svijeta".

Na sastanku 17 arapskih ministara unutarnjih poslova koji se održao u Tunisu, u utorak navečer u završnom je priopćenju oštro osuđeno objavljivanje karikatura u danskim novinama. Ministri su "pozvali Kopenhagen da poduzme odlučne korake i kazni odgovorne za takve uvrede te da zajamči da se takvo nešto ne ponovi, jer se na taj način stvaraju tenzije i potiče mržnja".

Predsjednik kuvajtske udruge farmaceuta Salah Al-Qatan izvijestio je kako udruga razmatra mogučnost uvođenja embarga na uvoz danskih lijekova, uključujući inzulin.

Danski proizvođač i distributer mlijeka i mliječnih proizvoda Arla izvijestio je kako je u posljednjih par dana tvrtka u zaljevskim zemljama izgubila oko 1,6 milijuna dolara dnevno, budući bliskoistočni kupci bojkotiraju kupnju danskih mliječnih proizvoda. Glasnogovornica Arle izvijestila je da su proizvodi te tvrtke uklonjeni s polica većine saudijskih supermarketa, a jedan od radnika tvrtke koji radi na distribuciji fizički je napadnut u Meki.

Jedna od objavljenih karikatura prikazuje proroka Muhameda s turbanom u obliku bombe. Prema islamskoj tradiciji prikazivanje slika proroka je zabranjeno, a karikature se smatraju bogohulnima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara