Sirijski predsjednik donio dekret o višestranačju, ali nije prestao s ofenzivom na vlastite stanovnike

Sirijski predsjednik donio dekret o višestranačju, ali nije prestao s ofenzivom na vlastite stanovnike

Foto: AFP

SIRIJSKI predsjednik Bašar al-Asad danas je potpisao dekret kojim se u toj zemlji dopušta višestranački sustav, priopćila je državna novinska agencija Sana. Do takve odluke došlo je dan nakon što su njegovi lojalisti u Damasku također zatražili političke reforme i razgovore s demonstratorima.

Usprkos dekretu o višestranačju, ofenziva sirijskih vlasti na vlastite stanovnike nije prestala.

Dekret o višestranačju

Dekret će promijeniti dosadašnji Zakon o strankama i Zakon o općim izborima te dopustiti osnivanje i postojanje drugih stranaka osim stranke Baat koja je vlasti od 1963. godine s ustavnim statusom "vođe države i društva".

Sirijska vlada je još prošloga mjeseca usvojila nacrt zakona o višestranačju. Tada je Sana napisala da nacrt "želi obogatiti politički život stvarajući novu dinamiku i dopuštajući promjenu vlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon ipak zabranjuje stranke čiji se programi temelje na religiji, plemenskom udruživanju te diskriminaciji na temelju rase, spola ili boje kože. Određuje se i da načela, zadaće i izvori financiranja stranaka moraju biti jasno određeni. Činjenica da je predsjednik dekretom odobrio izmjenu zakona znači da zakon ne treba proći glasanje u parlamentu.

Vijeće sigurnosti osudilo nasilje, prosvjedi širom zemlje

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je napokon osudilo brutalne napade sirijskih vlasti na prosvjednike. Radi se o prvoj osudi nasilja u Siriji od strane Vijeća sigurnosti. Osudi su se pridružile i dugogodišnje sirijske saveznice Kina i Rusija.

Izjava o Siriji usvojena je usprkos strahu nekih članica da bi nakon toga mogla uslijediti intervencija poput one u Libiji. Podsjećamo, osuda nasilja u Siriji došla je nakon što su desetine ljudi, aktivisti govore o brojci od čak 140, poginule u tenkovskom napadu sirijskih vlasti na uporište građana koji se opiru al-Asadovoj vlasti, grad Hamu. Najžešće je bilo u nedjelju, a napad se slabijim intenzitetom nastavio kasnije. Udruge za zaštitu ljudskih prava javljaju da je od početka nemira u toj zemlji u ožujku ubijeno najmanje 1.600 civila.

Jučer se prosvjedovalo u više sirijskih gradova. Oko 50.000 ljudi prosvjedovalo je u istočnom gradu Deir al-Zouru, 20.000 u Dumi i 40.000 u Homsu. Prosvjednici traže jačanje demokratskih sloboda i smanjenje ovlasti sadašnjega predsjednika, koji je na to mjesto došao nakon svoga oca. Neki od njih traže i odlazak Bašara al-Asada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara