Siromašnima i uvoznicima nije lako: Cijene hrane u svijetu ruše sve rekorde

Foto: AFP

UN-OVA Agencija za hranu i poljoprivredu izvijestila je da su cijene nafte u siječnju dostigle svoju novu rekordnu razinu, dok je to već sedmi mjesec zaredom da se bilježi njihov rast.

Indeks cijena hrane, u kojem se mjeri košarica nekoliko najbitnijih proizvoda, u siječnju je iznosila 231 što je za 3,4 posto više nego u prosincu prošle godine. To je najviša razina od kada je FAO 1990. godine počeo mjeriti taj indeks. Cijene svih praćenih proizvoda su u siječnju zabilježile rast, osim mesa koje je na prosinačkoj razini.

Visoke cijene i sljedećih mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novi podaci pokazuju da se pritisak na cijene hrane ne smanjuje", kazao je ekonomski stručnjak FAO-a Abdolreza Abbassian te dodao kako će vjerojatno visoke cijene hrane ostati i u narednim mjesecima.

"Visoke cijene hrane izazivaju zabrinutost posebno u siromašnim zemljama s malom vlastitom proizvodnjom. One bi se mogle suočiti s financijskim problemima kod uvoza hrane", kazao je Abbassian te dodao kako će problema imati i siromašna domaćinstva koja veliki dio svojih prihoda troše na hranu.

Meso ostalo na istoj razini zbog skandala sa stočnom hranom u Njemačkoj

Indeks cijena žitarica u siječnju je iznosio 245 bodova što je za 3 posto više od prosinca 2010. godine i najviši od srpnja 2008. godine, no još uvijek je za 11 posto niži od rekorda u travnju 2008. godine. Cijena uljarica na svjetskom tržištu je u mjesec dana porasla za 5,6 posto te se približila rekordu iz lipnja 2008. godine.

Indeks cijena mljekarskih proizvoda je u mjesec dana porastao za 6,2 posto, no to je još uvijek za 17 posto iznad svog rekorda iz studenog 2008. godine. Cijena šećera je u mjesec dana porasla za 5,4 posto. Cijena mesa je je ostala na 166 bodova, a njezinom održavanju je pogodovao pad cijena u Europi zbog skandala s zaraženom hranom u Njemačkoj, dok je cijena mesa iz Brazila i SAD lagano porasla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara