SIS videosnimkom orgija s mladim ročnicima ucjenjivao neke časnike?

SLOBODNA DALMACIJA došla je u posjed dokumenata prema kojima je u cijeli skandal bio upleten i nekadašnji SIS, koji je navodno ucjenjivao neke časnike snimkom orgija iz Zadra. Snimka je nastala 1993. godine u hotelu u kojem je bilo zapovjedno mjesto HV-a – IZM Zadar.

Časnik Ivica Bačić, koji je prijavio silovanja i seksualna zlostavljanja, u ljeto 2000. godine razgovarao je s agentima Sigurnosno-informativne službe, koji su od njega tražili očitovanje s “kim je, kako i zašto razgovarao o zlostavljanju i silovanjima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tonći Majić iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako su im se počele javljati obitelji čiji su sinovi također bili žrtve nekih vojnih osoba, a one obitelji čiji su sinovi na odsluženju vojnog roka u Lori, raspituju se kako bi im mogli srediti premještaj u neku drugu vojarnu. No, premještaj, piše Slobodna ne bi bio ništa sigurniji jer su se i u drugim vojrnama događala iživljavanja nad ročnicima.

Dokumenti o seksualnom zlostavljanju iz različitih vojarni, koje je Bačić uz svoj dopis priložio nestali su, no časnici iz različitih vojarni govore o zlostavljanjima vojnika i u vojarnama u Sinju, Šibeniku, Samoboru.

Što je još gore, iako je u petak i ministar obrane Berislav Rončević obećao da će pokrenuti istragu, do danas još nitko nije kontaktirao Ivicu Bačića koji je prijavio silovanja i seksualna zlostavljanja u Lori, niti je pokrenuta istraga o zlostavljanju unutar HV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara