SISAČKO POGLAVARSTVO PROTIV REKONSTRUKCIJE POSTROJENJA U RAFINERIJI

Sisačko je Gradsko poglavarstvo danas jednoglasno odbacilo studiju o rekonstrukciji postrojenja za toplinsku obradu otpada u sisačkoj Rafineriji nafte te se suprotstavilo planovima Rafinerije i INAe da u Sisku otvore novu spalionicu godišnjeg kapaciteta 15 tisuća tona opasnog otpada.

Članovi Gradskog poglavarstva iznijeli su da Rafinerija, po podatcima njezinih služba, stvori oko 2250 tona vlastitog opasnog otpada na godinu, a nova bi spalionica imala znatno veći kapacitet i prerađivala bi 15.000 tona otpada na godinu i tako stvorila 3510 tona novog opasnog otpada koji bi Rafinerija morala prihvatiti također u Sisku.

U raspravi je istaknuto da u Sisku već rade dvije manje spalionice otpada - u Termoelektrani i Kemijskoj industriji "Herbos" - za rad kojih je Poglavarstvo od mjerodavnih državnih služba zatražilo stalan i strog inspekcijski nadzor. Ocijenjeno je da bi otvaranjem nove spalionice znatno većeg kapaciteta od potreba Rafinerije Sisak postao "gradom otpada", a to je, po mišljenju članova Poglavarstva, neprihvatljivo i protiv volje građana.

Poglavarstvo je 22. prosinca 2003. zaključilo da neće dopustiti povećanje kapaciteta građevina za termičku obradu opasnog otpada, da će zabraniti spaljivanje opasnog otpada koji nije proizveden na području grada Siska te spaljivanje opasnog otpada u građevinama za termičku obradu ako ne udovoljavaju zakonskim uvjetima. Istaknuto je da je rekonstrukcija nove spalionice u Rafineriji neprihvatljiva za Sisak jer nije u skladu s Glavnim urbanističkim planom (GUP-om) koji ne predviđa izgradnju i rad takva pogona te da nisu stvoreni ni uvjeti za sigurnost zdravlja ljudi. Prijedlog rekonstrukcije, po mišljenjima članova Poglavarstva, neprihvatljiv je i zbog toga što se rotacijska peć za spaljivanje rafinerijskog otpada po najnovijem prijedlogu Rafinerije kani pretvoriti u spalionicu otvorenog tipa za spaljivanje svih vrsta goriva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticiju protiv otvaranja spalionice u Rafineriji koju je pokrenuo sisački HSP do sada je potpisalo više od 2000 stanovnika Sisak Capraga i Sisak Naselja, gradskih četvrti uz Rafineriju, koji se žale na lošu kakvoću zraka zbog emisije sumporovodika iz Rafinerijinih dimnjaka.

Rafinerija bi, ako dobije suglasnost, spalionicu, koja se počela graditi 1989., ali nikada nije ni dovršena, ni puštena u rad, rekonstruirala s belgijskim partnerima, koji su u to spremni uložiti oko 12 milijuna eura ili mnogo više nego je stajala gradnja PUTO-a u Zagrebu.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara