Sisak: nova tvrtka "Željezara Valjaonica cijevi Sisak"

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) nakon raskida kupoprodajnog ugovora s ruskim "Mečeljom" i preuzimanja imovine i radnika sisačke Željezare osnovao je i idući će ponedjeljak na trgovačkom sudu registrirati novu tvrtku "Željezara Valjaonica cijevi Sisak" d.o.o. sa sjedištem u Željezari Sisak. L

Nova tvrtka preuzet će svih 1606 Željezarinih radnika i u ime HFP-a pregovarati s mogućim strateškim partnerima, izjavio je danas u Sisku predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović nakon sastanka radne skupine za zapošljavanje viška radnika u Željezari.

HFP je za predsjednika Uprave nove tvrtke, kako je izvijestio Begović, imenovao Damira Begovića, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, a ostala dva člana su bivši glavni direktor sisačke tvornice Marijan Balenović i Velimir Kračun iz HFP-a.

"Željezara Valjaonica cijevi Sisak" održavat će sa 150 radnika tzv. hladni pogon (tehnološko i energetsko održavanje, osiguranje i vatrozaštita).

Predstavnici deset ministarstava, HFP-a, Ureda za socijalno partnerstvo, tvorničkih sindikata i lokalne uprave na prvom sastanku radne skupine dogovorili su se da će država, državne službe, javna poduzeća i lokalna uprava uskladiti aktivnosti i mjere za aktivno i produktivno zapošljavanje radnika koji će, kad dođe novi strateški partner, biti proglašeni tehnološkim viškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Željezari će se za dva tjedna osnovati Centar za poticanje poslovnih promjena kako bi se na temelju pojedinačnih razgovora s radnicima utvrdila mogućnosti njihova rada. Centar će se, kako je naveo Begović, financirati iz EU-a programa -CARDS, za koji je ove godine osigurano 1,8 milijuna eura, i koji će poslužiti za osnutak takvih centara u još nekoliko hrvatskih gradova.

Radnicima će se ponuditi i zapošljavanje u malom poduzetništvu, obrtu i poljoprivredi, a istaknuto je da ih zanima samozapošljavanje u poljoprivredi, posebno u programu za hrvatske branitelje. Operativni dio tih aktivnosti vodit će sisački poduzetnički centar LEDA, koji će s Hrvatskom poljoprivrednom savjetodavnom službom koordinirati zapošljavanje ne samo radnika nego i ostalih oko 6000 nezaposlenih u Sisku.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić istaknuo je da je grad zatražio od Vlade da mu bez naknade ustupi tvorničko zemljište i nekretnine koje nisu potrebne za poslovanje, gdje će se osnovati slobodna poslovna zona i poduzetnički centri u kojima bi se zaposlio dio radnika. Od Vlade je grad zatražio i gradnju nove trafostanice Siscia u Sisku, autoceste Zagreb - Sisak, ulaganje u osuvremenjenje sisačke INA-Rafinerije nafte i trećeg bloka Termoelektrane te u razvoj poduzetničkih zona i centara.

Programe zapošljavanja podupro je i županijski povjerenik SSSH Darko Idžaković.

(Hina) xmalj ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara