Sisak: Osnovana Zajednica udruga branitelja policije

U SISKU je danas osnovana Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske (UHBDRP RH), nova republička udruga iz Domovinskog rata koja okuplja županijske udruge iz Siska, Splita i Osijeka, dok je u pripremi osnivanje udruga u Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Šibeniku i Čakovcu.

Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik istoimene Udruge Sisačko-moslavačke županije Vjekoslav Blažević, koji je pokrenuo osnivanje Zajednice na republičkoj razini. Blažević je bio ratni zapovjednik sisačke Policijske postaje te ratni i poratni načelnik Uprave za obranu Sisak.

Blažević je rekao da je prva Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije u Hrvatskoj osnovana u Sisku prošle godine te da je s 20-ak članova inicijativnog kruga broj članova u toj županiji povećan na preko 500. Najavio je da bi se uskoro trebale osnovati podružnice u svim županijama.

Nova Udruga zauzet će se da policajci imaju status i prava kao i branitelji prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, jer su im, kako je rečeno, oduzeta ili umanjena prijašnja prava, koja su odgovarala njihovom doprinosu, zaslugama i žrtvama u Domovinskom ratu.

Na skupštini su za dopredsjednike republičke Zajednice izabrani Darko Mikulin iz Osijeka i Jure Radalj iz Splita, predsjednici županijskih udruga iz tih gradova i županija. Jednoglasno je odlučeno da će sjedište nove Udruge biti u Sisku, čime je taj grad, koji je nekada bio na prvoj crti obrane domovine, postao prvo sjedište republičke Zajednice udruga iz Domovinskog rata izvan Zagreba.

Sudionici skupa izrazili su nezadovoljstvo što Jadranka Kosor kao ministrica hrvatskih branitelja i potpredsjednica Vlade na osnivački skup nije poslala svog izaslanika, ako je bila spriječena doći zbog ranije preuzetih obaveza kao što je navela u brzojavnom pozdravu skupu.

Također je izraženo nezadovoljstvo nedolaskom sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca, koji je obećao da će doći, ali na njega nije došao bez obrazloženja, dok su njegovi zamjenici Ivan Šantek i Velimir Kvesić ispričali svoj nedolazak.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara