Sisak: Željezara gradu vraća pozajmice

ŽELJEZARA Sisak d.d. u stečaju danas je gradu Sisku vratila još milijun kuna od ukupno 2,8 milijuna kuna koje je Gradsko poglavarstvo 29. studenoga pozajmilo za isplatu razlika između najnižih i punih plaća radnicima Željezare za studeni, izvijestio je danas stečajni upravitelj Željezare Ilija Marić.

Marić je najavio da će Željezara idući tjedan gradu Sisku vratiti i ostatak pozajmice od 800 tisuća kuna, jer je prvi milijun kuna vratila 24. prosinca.

Milijun kuna za povrat dijela pozajmice Željezara je namaknula naplatom tražbina od bivšeg Željezarina vlasnika, tvrtke Željezare Sisak Nove d.o.o., rekao je za Hinu Marić. Dodao je da će se naplatom ostalih tražbina od bivšeg vlasnika vratiti i preostali dio pozajmice Gradu Sisku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je najavio da će se 8. siječnja iduće godine na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo razmotriti tri ponude za kupnju Željezare, koje su dali slovačka Podbrezova i švicarski Duferco. Potonjeg zanima kupnja dvaju pogona u kombinaciji s Olmaxom iz Austrije, koji je dao ponudu za kupnju jednog pogona. Podbrezova i Duferco natjecali su se i pri prvoj prodaji kad je za vlasnika izabran bečki ´Trubo Impeks´. Novi zainteresirani strateški partner je talijanska ZinchItalia, a još neke tvrtke, koje je zanimala kupnja, po Marićevim riječima, nisu dostavile ponude.

´Vjerujem da će se kupoprodajni ugovor s novim vlasnikom potpisati do 15. siječnja iduće godine i da je proizvodnju moguće početi u početku ožujka´, rekao je Marić. Na idućem sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, s Ministarstvom gospodarstva i Vladom, te predstavnicima sindikata i Vjerovničkog odbora, razgovarat će se, naveo je Marić, o statusu zaposlenih i zahtjevu Koordinacije sindikata za opstojnost da se za 2000 radnika Željezare i Remonta Capraga osiguraju minimalne plaće dok ne dođe novi vlasnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara