sisak: županijska skupština poslat će vladi zaključke o sisačkoj željezari

Skupština Sisačkomoslavačke županije danas je poduprla radnike Željezare i Remonta Capraga u nastojanju da ostvare svoje ustavno pravo na rad i isplatu zarađenih plaća te da se pronađe rješenje za opstanak poduzeća i status radnika do dolaska novoga strateškog partnera.

Zaključci o potpori radnicima Željezare i Remonta Capraga prihvaćeni su većinom glasova. Za njih su glasovala 32 vijećnika HDZ-a, HSP-a, HSLS-a, Hrvatskog bloka - pokreta za modernu Hrvatsku, HKDU-a, Hrvatske pučke stranke (HPS), protiv je bila jedna oporbena vijećnica SDP-a, a suzdržalo se devet oporbenih vijećnika SDP-a, HSS-a i HNS-a.

Unatoč pozivu predsjednika Odbora za gospodarski razvoj Županijske skupštine i saborskog zastupnika HSLS-a Hrvoja Zorića da sve stranke u Skupštini postignu suglasnost o zaključcima o stanju u Željezari i sudbini 2000 radnika, oporbeni vijećnici nisu prihvatili taj poziv i bili su suzdržani pri glasovanju.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Zorko Kostanjšek rekao je da je za SDP bila prihvatljiva većina zaključaka, ali, kako je kazao, ´nisu mogli glasovati za prijedlog da se utvrdi politička odgovornost pojedinaca u Vladi za stanje u Željezari´. Dodao je da je SDP predlagao da se ´utvrdi odgovornost svih odgovornih za stanje u Željezari´, što je odbila vladajuća većina.

Kostanjšek je također rekao da ´SDP podupire opravdane zahtjeve radnika´, ali da je Željezara bila ´politizirana, što SDP ne može prihvatiti´.

Rasprava o stanju u Željezari bila je na početku sjednice Skupštine umjesto aktualnog sata i trajala je gotovo tri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj Hrvoje Zorić rekao je kako je ´Sisak prvi grad u Hrvatskoj nakon stvaranja hrvatske države u kojem je policija izišla na radnike i tukla ih zbog njihovih pravednih zahtjeva da ostvare svoje ustavno pravo na rad i dobiju naknadu za svoj´.

´Smatramo da Željezara ima i mora imati svoje mjesto u hrvatskom gospodarstvu´, istaknuo je Zorić.

U jednom od prihvaćenih zaključaka pozivaju se stručnjaci Željezare da javno iznesu svoje prijedloge za izlaz iz krize. Jer, kako je naglašeno, glas njezinih metalskih stručnjaka u javnosti, posebno u tijelima koja odlučuju o sudbini Željezare, nije dovoljno prisutan i cijenjen. Istaknuto je da pitanje Željezare osim Vlade trebaju rješavati i stručnjaci Željezare, predstavnici sindikata, Županije i grada Siska koji, kako je zaključeno, do sada nisu dovoljno i primjereno bili u to uključeni.

U zaključcima je također izraženo ´neslaganje s javno izrečenim mišljenjima pojedinih Vladinih predstavnika, koji odgovornost za stanje u Željezari prebacuju na pojedince ili neke druge ustanove´. Zato je zatražena politička odgovornost pojedinih Vladinih predstavnika koji su odgovorni za nastalo stanje u Željezari, posebno za njezinu prodaju inozemnoj tvrtki Trubo Impexu´, koja se, kako je rečeno ´sastoji samo od jednog faksa´.

Zorić je rekao kako je ´nedopustivo da Vlada tako važno i za hrvatsko gospodarstvo strateško poduzeće, proda tvrtki bez provjere njezina boniteta i osiguranja u slučaju raskida kupoprodajnog ugovora´.

Skupština je pozvala sve mjerodavne da se pojačano zauzmu za održanje Željezare, a zaključke s današnje sjednice poslat će Vladi i tijelima koja se bave pitanjem sisačke Željezare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara