Situacija s ptičjom gripom u Turskoj sve ozbiljnija

SITUACIJA s ptičjom gripom u Turskoj postala je u petak još ozbiljnija nakon što su britanski znanstvenici objavili da je smrtonosni virus H5N1 u toj zemlji mutirao u oblik koji može lakše prelaziti s ptica na ljude.

Turske vlasti pod sve većim su pritiskom da zaustave širenje bolesti koja je od prosinca s istoka zemlje stigla do njezina zapada, do samog praga Europe, zahvativši trećinu od 81 pokrajine.

Prošloga tjedna bolest je odnijela i prve ljudske žrtve - obitelj na istoku zemlje izgubila je troje djece u dobi od 11, 14 i 15 godina koja su bila u direktnom kontaktu sa zaraženom peradi, a u međuvremenu je zabilježen još jedan sumnjiv smrtni slučaj.

Ptičjom gripom u Turskoj je dosad zaraženo 18 ljudi, od kojih 16 djece.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski znanstvenici objavili su da je jedno od troje umrle djece bilo zaraženo opasnijim oblikom virusa koji se lakše veže na receptore ljudskih stanica nego ptičjih.

Naglasili su ipak da se još nije pojavio virus koji bi mogao prelaziti s čovjeka na čovjeka i koji bi mogao odnijeti milijunske žrtve.

Turski javni mediji i privatne televizijske postaje emitiraju spotove pozivajući stanovništvo da izbjegavaju kontakte s peradi, a ministarstvo poljoprivrede u turističkim je područjima pokrenulo posebnu informativnu kampanju o ptičjoj gripi.

Francuski predsjednik Jacques Chirac ponudio je u petak Turskoj pomoć Francuske u borbi protiv opasne bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara