Sj. Koreja izlazi iz nuklearnog sporazuma, diplomacija nastavlja

SJEVERNA KOREJA je u petak izašla iz sporazuma o neširenju atomskog oružja, ali Sjedinjene Države nastavlju napore da diplomatski riješe nuklearni spor sa režimom u Pyungyuangu.

Sjeverna Koreja je objavila u petak kako napušta Sporazum o neširenju atomskog oružja zbog navodne agresije Sjedinjenih Država, ali da ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje nego koristiti svoje nuklearne kapacitete za proizvodnju električne energije.

Američki predsjednik George W. Bush i kineski predsjednik Jiang Zemin rekli su u telefonskom razgovoru da je odluka Sjeverne Koreje zabrinjavajuća.

Bushov glasnogoovrnik Ari Fleischer rekao je kako je Bush u razgovoru naglasio da ´Sjedinjene Države nemaju neprijateljskih namjera prema Sjevernoj Koreji, te da žele mirno, multilateralno rješenje problema koji je stvorila Sjeverna Koreja.

Sjedinjene Države od najave Sjeverne Koreje prošloga mjeseca da će nastaviti svoj nuklearni program sustavno govore da žele mirno, dipolomatsko rješenje problema, ali pozivaju Pyongyang da odmah prekine svoj nuklearni program.

Fleischer je rekao kako SAD žele razgovarati, ali ne i pregovarati.

Smatra se da Sjeverna Koreja odmrzavanjem svojega nuklearnog programa, zamrznutog 1994. sporazumom sa SAD-om, želi pritisnuti Sjedinjene Države kako bi za prekid programa zauzvrat dobila sporazum o nenapadanju i ekonomsku pomoć.

Sjeverna Koreja je istupajući iz Sporazuma o neširenju atomskog oružja upozorila SAD da ne poduzima vojnu akciju protiv nje jer bi to vodilo Trećem svjetskom ratu.

Sjevernokorejski veleposlanik pri Ujedinjenim Narodima je u petak osudio američku ponudu da razgovara, ali ne i pregovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Mislim da to nije stav iskrenog pregovarača´, rekao je Pak Gil Yon na konferenciji za novinare.

U međuvremenu sjevernokorejska misija pri UN-u u New Yorku poslala je dvojicu svojih diplomata kako bi u New Mexicu razgovarali s Billom Richardsonom, bivšim američkim veleposlanikom pri UN-u, a sada guvernerom New Mexica.

Richardson i sjevernokorejski diplomati razgovarali su u četvratk navečer, a u petak su nastavili razgovore.

´Razgovori su bili srdačni i otvoreni´, rekao je u Santa Feu Richardsonov glasnogovornik.

State Department očekuje da će ovim neubičajenim načinom Sjeverna Koreja dati odgovor na ponudu koju je učinila pristavši na razgovore. Nakon što su duže vrijeme odbijala bilo kakve razgovore s Pyungyangom prije nego prekine svoj nuklearni program Sjedinjene Države su na trilateralnom susretu s Japanom i Južnome Korejom u utorak u Washingtonu najavile da su spremne razgovarati.

Sjeverna Koreja odbacila ponudu SAD-a kao neiskrenu

Sjevernokorejski veleposlanik pri UNu u petak je rekao da američka ponuda za održavanje razgovora o nuklearnom programu njegove zemlje a bez iskazane želje za pokretanje punih pregovora pokazuje nedostatak iskrenosti.

Veleposlanik Pak Gil Yon također je novinarima rekao da će moguće uvođenje gospodarskih sankcija UN-a Sjeverna Koreja smatrati objavom rata.

´Smatrat ćemo bilo kakvu vrstu ekonomskih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a objavom rata´, rekao je veleposlanik na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je rekao da njegova zemlja ´i dalje tvrdi da nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku mora biti riješeno pregovorima između Sjeverne Koreje i SAD-a´.

´Ali SAD sada tvrdi da bi mogao razgovarati s nama o tome kako da ispunimo međunarodne obveze, ali ne želi i pregovarati. Mislim da to nije iskren pristup pregovorima´, rekao je Gil Yon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara