Sj. Koreja: Tokio poziva Pjongjang na rješavanje spornih pitanja

JAPAN je u četvrtak pozvao Sjevernu Koreju da se angažira oko pokušaja rješenja nuklearne krize i problema japanskih državljana koje je u vrijeme Hladnoga rata oteo staljinistički režim, dok je Kina istodobno dala na znanje da razumije zabrinutost Sjeverne Koreje i da očekuje od SAD-a iznošenje svoje ponude Pyongyangu.

Japanski poziv je uslijedio s obzirom na činjenicu da bi Sjeverna Koreja 25. veljače u Pekingu trebala sudjelovati u pregovorima o njezinu nuklearnom programu.

"Smatramo da Sjeverna Koreja želi riješiti probleme s kojima je suočena. Ako je tomu tako, željeli bismo da njezini predstavnici zauzmu stajalište koje će međunarodnoj zajednici omogućiti da ih dočeka prijateljski", rekao je glasnogovornik vlade Yasuo Fukuda.

Izaslanstvo koje čine japanski diplomati od srijede boravi u Pjongjangu gdje s korejskim dužnosnicima vode razgovore o osjetljivom pitanju japanskih državljana koje su 70-tih i 80-tih oteli sjevernokorejski agenti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi čovjek japanske Liberalnodemokratske stranke (koja je na vlasti), Shinzo Abe, pristalica tvrdog stajališta prema Pjongjanu, izjavio je kako su bilateralni razgovori "prilika za Sjevernu Koreju" da se integrira u međunarodnu zajednicu. Ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi oprezno je izjavila kako je "teško predvidjeti kako će se razvijati razgovori" no da se nada "kako će donijeti pozitivan rezultat":

Kina, koja Sjevernoj Koreji daje i najveću pomoć u hrani i nafti, u četvrtak je, s druge strane, dala na znanje da se zalaže za mirno rješenje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, no da razumije zabrinutost te zemlje vezanu uz problem sigurnosti. Kina je već nekoliko puta dala na znanje da se suprotstavlja razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa, no da očekuje od SAD-a na zahtjeve Pyongyanga za postizanjem sporazuma o nenapadanju i sigurnosnim jamstvima.

i i (Hina) xmh ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara