SJEDINJENE DRŽAVE OSUDILE NASILJE NAD OPORBOM U ZIMBABVEU

Sjedinjene Države su u ponedjeljak osudile nasilje koje vlada predsjednika Roberta Mugabea vrši nad oporbom u Zimbabveu.

Tijekom posljednja tri dana Mugabeova vlada pokrenula je osvetničke napade na oporbu i protivnike režima nakon dvodnevne obustave rada koju je prošloga tjedna organizirala glavna oporbena stranka Pokret za demokratske promjene.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju nečuveno nasilje koje vlada Zimbabvea provodi nad oporbom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u priopćenju.

Nakon štrajka više od 400 oporbenjaka je uhićeno, premlaćeno, a neki i mučeni. Više od 250 ljudi je zatražilo bolničku pomoć, a jedna osoba je umrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Provala službenog nasilja se izravno pripisuje govoru predsjednika Mugabea od prošlog petka u kojem je rekao da može biti deseterostruki crni Hitler u uništavanju svojih protivnika", kaže priopćenje State Departmenta.

Priopćenje navodi kako je Mugabeova vlada od početka godine pojačala represiju nad svakim vidom oprbe i neslaganja.

"Sjedinjene Države traže da vlada Zimbabvea odmah prekine kampanju nasilne represije. Vlada Zimbabvea mora također identificirati i privesti pravdi počinitelje ovih ozbiljnih i rasprostranjenih kršenja ljudskih prava", stoji u priopćenju.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara