Sjedinjene Države poduzimaju mjere zaštite protiv terorizma

SUOČENE s vjerojatnim ratom protiv Iraka za nekoliko dana Sjedinjene Države u utorak poduzimaju opsežne mjere zaštite protiv mogućih terorističkih napada.

Ministarstvo domovinske sigurnosti u ponedjeljak je povisilo stupanj pripravnosti na opasnost od terorizma od srednjeg-žutog na visoki-narančasti.

Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge rekao je u utorak na konferenciji za novinare da obavještajni podaci ukazuju na mogući višestruki teroristički napad.

On je kazao da su al Qaeda i njezini sljedbenici i dalje glavna prijetnja, a uz njih je spomenuo i iračke agente i druge ekstremiste te tzv. nezadovoljnike koji bi željeli našteti američkim interesima.

U operaciji "Štit slobode" pojačane su mjere sigurnosti na američkim granicama, u zračnim i morskim lukama, na željeznici te oko ključnih infrastrukturnih objekata poput nuklearnih elektrana.

Ridge je rekao kako je pojačana kontrola uvezene hrane te skladišta hrane i tvornica za preradu mesa.

Ministarstvo je objavilo da će provjeriti azilante iz Iraka i 33 druge zemlje.

FBI nadzire mnoge Iračane i druge za koje pretpostavlja da bi mogli biti prijetnja sigurnosti, a u slučaju rata s Irakom namjerava angažirati 5.000 agenata na poslovima sigurnosti.

Objavljeno je da su ograničeni letovi iznad nekih američkih gradova kako bi se spriječili mogući teroristički napadi.

U Washingtonu su povišene mjere sigurnosti i angažirane dodatne policijske snage. Pod posebnom paskom je Bijela kuća oko koje je ograničen promet pa i kretanje pješaka.

Ridge je pozvao američke savezne države da angažiraju nacionalnu gardu ili policiju kako bi osigurali ključne objekte poput mostova i druga javna mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara