Sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana 2. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, priopćila je Vlada.

Uoči sjednice Povjerenstvo je obišlo Plinarsko naselje i Kozari put, naselja u Zagrebu u kojima žive Romi kako bi se svi članovi Povjerenstva upoznali s prilikama u kojima žive Romi u Zagrebu.

Na sjednici Povjerenstva donesen je zaključak o potrebi što žurnije izrade županijskih aktivnosti i mjera za unaprjeđenje stanja prostora i okoliša lokacija naseljenih Romima, što je preduvjet za ispunjenje ostalih mjera koja se odnose na prostorno uređenje te posebno na poboljšanje nepovoljnih i neadekvatnih uvjeta u kojima žive Romi. U tom će pogledu potpredsjednica Kosor uputiti svim županima i gradonačelnici Grada Zagreba pismo kojim će se zatražiti žurno poduzimanje predmetnih mjera i aktivnosti i očitovanje o njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je zaključeno kako će se od Grada Zagreba zatražiti povrat 300.000,00 kuna zbog neispunjenja programa za koja su mu ta sredstva doznačena 2000. i 2001. godine.

Raspravljano je i oko Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju i uređenje Kulturnog centra za Rome u Zagrebu od 23. prosinca 2003. godine kojim je vladin Ured za nacionalne manjine Gradu Zagrebu dodijelio 1.000.000,00 kuna. Potpredsjednica Kosor uputit će Poglavarstvu Grada Zagreba zahtjev za očitovanjem u roku od 15 dana o trenutnom stanju vezanom uz izgradnju centra i mogućem povratu dodijeljenih novčanih sredstava, stoji u priopćenju.

(Hina) pp yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara