Sjekirica u petak pred španjolskim istražiteljima?

Sjekirica u petak pred španjolskim istražiteljima?
DRŽAVLJANIN Bosne i Hercegovine Sanel Sjekirica, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao biti povezan s terorističkim napadima počinjenima tijekom ožujka u Madridu trenutačno je u Švedskoj no spreman je predati se španjolskim vlastima, tvrdi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Taj list na naslovnici citira Sjekiricu koji je izjavio da će u Madrid putovati u petak te da je već telefonski razgovarao sa španjolskim istražiteljima.

Sjekirica je za "Avaz" izjavio kako "nije mogao vjerovati" što se zbiva kad je doznao da ga traži policija i zbog čega. Pritom je istaknuo da je iz Španjolske otputovao 17. ožujka, dok se napad dogodio 23. ožujka te ustvrdio da za to ima dovoljno dokaza - od svjedoka do voznih karata.

"Rekao sam im (španjolskoj policiji) da nemam što kriti i da ću u petak navečer krenuti iz Švedske u Madrid", kazao je Sjekirica iz Švedske gdje boravi kod prijateljice identificirane kao Suada Okić.

Sjekirica tvrdi da su mu španjolski policajci kazali kako ne misle da je on povezan s terorističkim napadom nago da samo žele provjeriti "neku vezu koja postoji".

I prvi tajnik veleposlanstva BiH u Stockholmu Željko Grbić razgovarao je sa Sjekiricom koji je potvrdio kako stoji na raspolaganju vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ključ cijele zagonetke mogla bi biti putovnica za koju Sjekirica tvrdi da ju je izgubio, a španjolska policija zatim navodno pronašla među dokumentima što su ih posjedovali počinitelji bombaškog napada u Madridu.

"Oslobođenje" u srijedu navodi da je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH potvrđeno da je Sjekiričinu putovnicu prošle godine izgubila švedska pošta.

On je putovnicu navodno tim putem slao majci u Španjolsku kako bi mu se ondje produljila viza.

Nakon što je dokazao kako mu je nestao putni dokument, Sjekirici je veleposlanstvo BiH u Stockholmu regularno izdalo novi.

Unatoč brojnim medijskim spekulacijama, dužnosnici vlasti u BiH koji se izravno bave ovim slučajem krajnje suzdržano komentiraju mogućnost postojanja ozbiljne veze Sjekirice i islamskih terorista iako su osobe poput samozvanog stručnjaka za terorizam Darka Trifunovića, zapravo srpskog lobista, odmah plasirale tezu kako je za napad u Madridu odgovorna ćelija Al-Quaide pripremana u Zenici.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić tako i dalje tvrdi kako su španjolske vlasti samo tražile provjeru Sjekiričina identiteta te da nisu dale nikakvo obrazloženje o tome je li on i na koji način povezan s terorizmom.

Izvori iz federalnog MUP-a navode da je Španjolska zapravo zatražila provjeru identiteta ukupno sedam osoba od kojih je jedna i Sjekirica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara