Sjeverna Koreja brani Japanu sudjelovanje u pregovorima

SJEVERNA KOREJA je u utorak objavila da neće dopustiti Japanu sudjelovanje u budućim višestranim pregovorima o svojem nuklearnom programu, našto je Japan odgovorio da neće prihvatiti da Pyongyang odlučuje o tome tko će biti na pregovorima, a tko ne.

Sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Japan pregovore vezao uz rješavanje i nekih bilateralnih problema, kao što su nekadašnje otmice japanskih državljana.

U priopćenju stoji da su japanski dužnosnici željeli iskoristiti pregovore, kako bi osnažili gospodarstvo i svoje političke pozicije te da su zbog svega toga "izgubili mogućnost da budu vjerodostojan partner u pregovorima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nuklearno pitanje nije bilateralni problem između Japana i Sjeverne Koreje i ima važne posljedice na regiju i čitavu međunarodnu zajednicu", rekao je odgovarajući na sjevernokorejske primjedbe glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Ne pristajemo da neka država u šestostranim pregovorima zabranjuje sudjelovanje drugoj državi", dodao je glasnogovornik.

Japan je s Kinom, Rusijom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama sudjelovao u prvoj rundi pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu održanoj u kolovozu u Pekingu. Sjeverna Koreja je nakon toga objavila da više nije zainteresirana za daljnje pregovore o krizi koja je izbila prije godinu dana. No, u najnovijoj izjavi neizravno se otvara mogućnost nastavka pregovora, što je znakovit zaokret u odnosu na prethodno stajalište.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara