Sjeverna Koreja demantirala nuklearnu suradnju sa Iranom

SJEVERNA Koreja danas je demantirala spekulacije i insinuacije dijela medija i međunarodne zajednice oko potpomaganja iranskog nuklearnog programa. Inzistira na tvrdnji da je odgovorna nuklearna sila.

"Vođeni željom da obmane javnost, neki zapadni mediji šire glasine da DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) surađuje sa Iranom u nuklearnom razvoju", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje za domaću agenciju KCNA.

Nastavio je s optužbom  da "njihova tvrdnja nije ništa drugo nego li čista laž i izmišljotina namjenjena diskreditaciji DNRK-a, optužujući ju za širenje nuklearnog oružja".

Nakon što je u listopadu prošle godine Pyongyang testirao svoje prvo nuklearno oružje, Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je Sjevernoj Koreji sankcije koje uključuju zabranu uvoza vojne robe i oružja.

Slična sudbina snašla je i Iran koji je odbio prestati sa obogaćivanjem urana, tvrdeći da se koristi isključivo u civilne svrhe. Vijeće sigurnosti stoga je izglasalo selektivnu zabranu izvoza Iranu, i to materijala i tehnologija koje bi se mogle iskoristiti u izgradnji nuklearnog oružja.

"U nekoliko sam navrata već odgovorno izjavio da će DNRK nastaviti poštivati svoje dužnosti koje je preuzelo od međunarodne zajednice u vidu neširenja nuklearnog oružja, kao odgovorna nuklearna država", izjavio je neimenovani glasnogovornik.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara