Sjeverna Koreja na test projektila pozvala iranske promatrače?

U ČETVRTAK je u Washingtonu, odgovarajući na pitanja senatskog odbora za vanjsku politiku, pomoćnik državnog sekretara Chris Hill izjavio kako je najmanje jedan iranski dužnosnik bio nazočan sjevernokorejskim testovima projektila 4. srpnja.

Ukoliko se ta tvrdnja pokaže točnom, potvrdit će se špekulacije o sve tješnjoj suradnji Sjeverne Koreje i Irana, dviju država koje imaju različite ideološke sustave, ali koje je zbližilo neprijateljstvo prema SAD kao i nastojanja da razviju moderno oružje.

Ono što Amerikance brine jest da bi ta suradnja mogla pomoći objema državama da razviju ne samo projektile, nego i oružje za masovno uništavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja već sada tvrdi da ima nuklearno oružje, a Iran je izazvao diplomatsku krizu zbog odbijanja da obustavi program razvitka nuklearne energije za kojega zapadne vlade tvrde da mu je krajnja namjera proizvodnja nuklearnih bombi.

Za Iran se također pretpostavlja da je "Hezbollah" opskrbio najsuvremenijim projektilima čije su mogućnosti iznenadile Izraelce, odnosno teško oštetile jedan od izraelskih ratnih brodova pred libanonskom obalom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara