Sjeverna Koreja naznačila da je spremna pregovarati

SJEVERNA KOREJA u subotu je dala do znanja da je spremna na pregovore o svojem nuklearnom programu nakon zbrke koju je uzrokovalo njezino priopćenje u petak koje je svojim sadržajem ukazivalo na to da je odustala od pregovora.

U tom priopćenju Koreja je objavila kako "uspješno prerađuje" više od osam tisuća iskorištenih nuklearnih gorivnih šipki, koje se mogu iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

State Department nakon toga je ocijenio kako je priopćenje "dvosmisleno", odbivši reći hoće li SAD sudjelovati na pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu idućeg tjedna u Pekingu.

"Nije jasno što to priopćenje točno znači", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci su iznijeli i pretpostavku da je priopćenje možda pogrešno prevedeno, odnosno da je umjesto da Sjeverna Koreja "prerađuje" šipke možda trebalo stajati da je "na pragu početka" njihove prerade.

U obliku u kojem je objavljeno - da Koreja "uspješno prerađuje" nuklearne šipke - priopćenje bi bilo najprovokativniji potez Pjongjanga od izbijanja sukoba s Washingtonom u listopadu uzrokovanog korejskim priznanjem da razvija nuklearni program.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA objavila je da će Jo Myong-rok, potpredsjednik Nacionalnog povjerenstva za obranu kojem je na čelu predsjednik države Kim Jong-il, posjetiti Peking od 21. do 23. travnja.

Taj je termin bio predviđen za početak trostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga između Sjeverne Koreje, SAD i Kine.

"Koliko ja znam, nema promjene plana o pregovorima u Pekingu sljedećeg tjedna", izjavio je Lee Jihyun, glasnogovornik ured predsjednika Južne Koreje, koja nije izravno uključena u pregovore, ali je zbog svojeg položaja iznimno zainteresirana za ishod spora Washingtona i svojih komunističkih susjeda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara