SJEVERNA KOREJA NE NAMJERAVA PROIZVODITI NUKLEARNO ORUŽJE

Sjeverna Koreja tvrdi kako ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje, rekao je u subotu bivšu američki diplomat Bill Richardson nakon tri dana razgovora u Novom Meksiku sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Pjongjang želi pokrenuti dijalog i poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama kako bi zaustavio eskalaciju krize vezane za njegovu nuklearnu aktivnost, rekao je Richardson, koji je sadašnji guverner Novog Meksika.

Sjeverna Koreja je zatražila razgovor s Richardsonom, kako bi uz njegovu pomoć obnovila dijalog s Washingtonom koji je prekinut kada je ta zemlja potkraj prošle godine objavila nastavak svog nuklearnog programa, kršeći sporazum sa Zapadom iz 1994.

Dvojica sjevernokorejskih pregovarača bili su zamjenik veleposlanika pri UN-u Han Song Ryol i prvi tajnik Mun Jong-Chol.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Han Song Ryol ´je istaknuo - što je ohrabrujuće - želju za razvijanjem boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama´, rekao je Richardson.

Richardson je dodao kako su mu sjevernokorejski sugovornici rekli da se problem izlaska Sjeverne Koreje iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ´može riješiti dijalogom´.

Niti jedan dužnosnik američke vlade nije sudjelovao u razgovorima, ali Richardson, demokrat i bivši veleposlanik pri UN-u, bio je u kontaktu s državnim tajnikom Colinom Powellom, kojemu će podnijeti izvješće o razgovorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara