Sjeverna Koreja objavila nuklearnu prijetnju i `traži mirno rješenje`

SJEVERNA KOREJA objavila je da traži mirno rješenje svađe sa svijetom, nakon što je u četvrtak ranije ujutro objavila priopćenje o tome da odustaje od nekorištenja nuklearnoga reaktora koji je bio u središtu krize devedesetih.

´Dosljedan je stav vlade Sjeverne Koreje da traži mirno rješenje nuklearnoga problema na Korejskome poluotoku´, kaže se u priopćenju sjevernokorejskoga ministarstva vanjskih poslova koje prenosi državna agencija KCNA.

´Hoće li Sjeverna Koreja odmrznuti svoje nuklearne kapacitete ovisi isključivo o ponašanju SAD-a´, dodaje se u priopćenju.

U četvrtak rano ujutro KCNA je objavila da će komunistička Koreja odmah prekinuti s obustavom rada svoga nuklearnog reaktora u znak prosvjeda zbog odluke saveznika da prekinu opskrbu Pjongjanga naftom zbog spora oko programa nuklearnoga naoružanja.

Rad toga nuklearnog reaktora, za koji se sumnja da je proizvodio plutonij za nuklearno oružje, obustavljen je 1994. u skladu sa sporazumom sa Sjedinjenim Državama.

Taj nuklearni reaktkor, za koji se sumnja da je proizvodio plutonij za nuklearno oružje, prestao je raditi 1994. u skladu sa sporazumom sa Sjedinjenim Državama.

Odnosi između Sjeverne Koreje i SAD uvijek su bili zategnuti, no poboljšali su se nakon što je George Bush zaštitnički stao na stranu te zemlje, a Irak i Iran  uvrstio u "Osovine zla", koje proizvode oružje za masovno uništenje.

"Kina dijeli zabrinutost Sjedinjenih Država"

Zamjenik američkoga državnog tajnika Richard Armitage je u Pekingu izjavio da se Kina slaže da Sjeverna Koreja mora odustati od nuklearnoga programa te da je siguran da će i Peking izvršiti pritisak na Pjongjang.

Armitage je rekao da on ne mora slati poruku kineskomu vodstvu, istaknuvši kako vjeruje da Kina dijeli zabrinutost Sjedinjenih Država, Seula, "ruskih prijatelja" i Japana.   

"Mora naći način da denukleariziramo korejski poluotok", izjavio je Armitage prije susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Tangom Jiaxuanom i potpredsjednikom vlade Qianom Qichenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara