Sjeverna Koreja odbija daljnje pregovore o nuklearnoj krizi

SJEVERNA KOREJA objavila je u subotu da nije zainteresirana za nastavak pregovora o svom nuklearnom programu sve dok SAD ne žele raspravljati o sporazumu o nenapadanju, objavio je sjevernokorejski državni radio.

Predstavnici SAD-a, Kine, Japana, Rusije i dviju Koreja sastali su se u kolovozu u Pekingu kako bi razgovarali o rješenju krize vezane uz nuklearni program Pjongjanga. Sastanak je završen bez dogovora o novoj rundi pregovora zbog razlika između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Temeljno rješenje nuklearnog spora između Sjeverene Koreje i SAD ovisi od promjene američke neprijateljske politike i zaključenja sporazuma o nenapadanju", navodi Radio Pjongjang kojeg prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Pjongjang traži da Washington potpiše sporazum o nenapadanju, osigura ekonomsku pomoć i obnovi diplomatske odnose prije nego što demontira svoje nuklearne objekte. SAD inzistira da Pjongjang prvo odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Nuklearna kriza izbila je u listopadu 2002. kada su američki dužnosnici objavili kako im je Sjeverna Koreja priznala da tajno razvija nuklearno oružje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara