Sjeverna Koreja opet zaprijetila napasti Južnu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SJEVERNA Koreja danas se zaklela da će pokrenuti opći napad protiv južnokorejskih zvučnika i drugih propagandnih oruđa diljem utvrđene granice, upozoravajući i da bi Seoul mogla pretvoriti u "more plamena".

Propagandni rat između zaraćenih susjeda trajao je desetljećima, ali je prestao 2004. godine. Ipak, prošlog je mjeseca Južna Koreja na potapanje svog broda odgovorila postavljanjem desetak zvučnika na granicu, koji emitiraju propagandni program.

Emitiranje još nije počelo, ali ministarstvo obrane navelo je da će to učiniti nakon odluke Vijeća sigurnosti UN-a o novim mjerama protiv sjevernih susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s potapanjem broda

Južna Koreja optužuje Sjevernu da je torpedom potopila ratni brod Cheonan i pri tome ubila 46 mornara. Međunarodna istraga potvrdila je te sumnje, ali Sjeverna Koreja negira svoju upletenost u napad.

Opći stožer sjevernokorejske vojske jučer je zaprijetio da će pokrenuti "opći vojni napad" na zvučnike diljem granice, te da će njihov odgovor biti "nemilosrdni napad koji bi čak i Seoul mogao pretvoriti u more plamena".

Seoul, glavni grad Južne Koreje, u kojemu živi 10 milijuna ljudi, nalazi se samo 60 kilometara južno od granice, u dometu sjevernokorejske artiljerije. Sjeverna Koreja redovno prijeti sličnim napadima, ali najveći napad koji je dosad izvela je ispucavanje torpeda na brod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara