Sjevernokorejski vojnik prebjegao u Južnu Koreju, komunisti Seulu prijete totalnim uništenjem

Sjevernokorejski vojnik prebjegao u Južnu Koreju, komunisti Seulu prijete totalnim uništenjem

ODNOSI između Sjeverne i Južne Koreje iz dana u dan sve se više zaoštravaju. Sjeverna Koreja svom je južnom susjedu zaprijetila totalnim uništenjem uz poruku kako će ih "pretvoriti u olupinu" ukoliko ne prestanu sa svim neprijateljskim aktivnostima protiv sjevernokorejskog komunističkog režima.

"Marionetska vlada Južne Koreje trebala bi imati na umu da bi preventivni napad s naše strane sve koji se protive sjevernokorejskoj naciji mogao pretvoriti u olupinu, ne samo zapaliti državu", poručila je u priopćenju sjevernokorejska vojska.

Situacija se dodatno zaoštrila nakon što je sjevernokorejski vojnik prebjegao na jug unatoč snažno utvrđenoj granici koja razdvaja dvije države, priopćili su čelnici južnokorejske špijunske agencije. To je tek drugi takav prebjeg u zadnjih deset godina. Južnokorejski špijuni također su otkrili kako se diktator Kim Jong II još nije potpuno oporavio od bolesti, ali ipak upravlja Sjevernom Korejom. Podsjetimo, iz Južne Koreje i SAD-a nedavno su stigle vijesti kako je Kim Jong II pretrpio moždani udar sredinom kolovoza, ali Sjeverna Koreja poriče da je autokratski vladar uopće bolestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebjeg sjevernokorejskog vojnika i dalje se istražuje, priopćili su južnokorejski špijuni, ali nikakve detaljnije informacije o identitetu prebjega nisu željeli otkriti. Navodi se kako je vojnik došao u demilitariziranu zonu između dvije države i zatražio azil na jugu jer je frustriran svojim životom u Sjevernoj Koreji i zabrinut za svoju budućnost u komunističkoj državi.

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje zaoštrili su se u veljači, nakon što je je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak preuzeo vlast i nametnuo neprijateljsku politiku Seula prema Pyongyangu.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara