Skandal u Walfdorskoj školi

Skandal u Walfdorskoj školi

U WALDORFSKOJ školi u Zagrebu prema djeci se, otkrio je Večernji list, postupa na skandalozan način. Roditelji učenika progovorili su o traumama svoje djece uzrokovanim zlostavljanjem u toj školi alternativne pedagogije.

Waldorfska se pedagogija temelji na slobodnom tipu nastave, zanemaruju se standardni udžbenici, ne postoji ocjenjivanje, a s djecom se posebno radi na umjetnosti i jezicima.

"Takve škole djecu više pripremaju za život, manje za gimnazije i fakultete." – pojasnio je stručnjak za waldorfsku pedagogiju, prof. dr. Milan Matijević.

Prema riječima roditelja učenika Waldorfske škole Zagreb, djeca su zaključavana u WC-e ili druge prostorije, dijelile su im se pljuske, dozvoljavalo se nasilje među djecom, tjeralo ih se da crtaju kukaste križeve i crkve s križem naopačke.

Na satu vjeronauka djecu se uvjeravalo da postoje patuljci, da kristali imaju moć te da je "Sotona dobar bog koji je svijet podijelio s drugom bogom." - tvrde roditelji.

"Na vjeronauku moju su djevojčicu učili da su rođena dva Isusa, a kad ju je jedan dječak tukao, pokušaj drugog dječaka da joj pomogne učiteljica je otklonila riječima: "Pusti, sigurno mu je nešto učinila." Oni djecu indoktriniraju nebulozama." – izjavio je jedan od roditelja.

Večernji list piše kako je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo brojne pritužbe roditelja na događanja u Waldorfskoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu stravu koja se događa treba demaskirati. Već ovoga tjedna stručno povjerenstvo otići će u školu i provjeriti sve što se tamo zbiva" – izjavio je pomoćnik ministra Nenad Marković. Otkrije li se da su optužbe roditelja istinite, uslijedit će sankcije.

Marković je ipak dodao da njegovo ministarstvo neće moći samo riješiti problem, potrebni su pravnici i Ministarstvo financija.

Prema tvrdnjama privremene ravnateljice Ivančice Puškarić, koja je optužbe nazvala "zlonamjernim izmišljotinama", u Waldorfsku školu Zagreb upisano je 108 učenika, a od toga ih deset pohađa prvi razred.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara