Skandali obitelji Strauss se nastavljaju

BAVARSKA ministrica kulture i kći bivšeg bavarskog premijera i demokršćanskog kandidata za kancelara na izborima 1980. Franza Josefa Straussa, Monica Hohlmeier se i tjedan dana nakon povlačenja s dužnosti predsjednice muenchenskog ogranka Kršćasnko socijalne unije (CSU) nalazi na udaru kritika.

Kako javlja dnevnik Die Welt u srijedu predstavnci socijaldemokratsko-zelene oporbe u bavarskom parlamentu zatražili su osnivanje istražnog povjerenstva koje bi razjasnilo optužbe na račun Monike Hohlmeier glede zloporabe položaja. Bavarskoj ministrici kulture se predbacuje da je svog osobnog tajnika u Ministarstvu kulture kao osobnog izaslanika slala na sastanke CSU-a. Hohlmeier je upotrebom državnog službenika za stranačke poslove zloupotrijebila svoj položaj zbog čega državno odvjetništvo u Muenchenu razmatra mogućnost pokratanja istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlastita stranka joj istodobno predbacuje da je slanjem svog osobnog tajnika koji je kontrolirao rad stranke vršila pritisak na stranačke kolege. Hohlmeier se zbog ovih optužbi, pod pritiskom predsjdnika CSU-a i bavarskog premijera Edmunda Stoibera ispričala stranci.

Potpredsjednica zastupničkog kluba SPD-a u bavarskom parlamentu Karin Rademacher smatra da je nedopustivo da visoki državni službenici koje plaća država budu korišteni u stranačke svrhe. Bavarski Zeleni drže da Hohlmeier zloupotrebljava svoju poziciju ministrice kulture u vlastite i stranačke svrhe.

Slučajem Hohlmeier nastavljeni su skandali vezani za obitelj preminulog bavarskog premijera Straussa. Njegov sin Max osuđen je prije dva tjedna zbog utaje poreza na tri godine i tri mjeseca zatvora. Max Strauss je za zasluge pri spornoj prodaji oklopnih vozila Saudijskoj Arabiji primio proviziju koju nije prijavio poreznim vlastima. I karijera Franza Josefa Straussa je bila praćena skandalima. On je 1962. morao odstupiti s mjesta saveznog ministra obrane nakon što je, pod optužbom odavanja državnih tajni, uhitio tadašnjeg urednika i izdavača tjednika Der Spiegel Rudolfa Augsteina. Ovo uhićenje je dovelo do prvih masovnih demonstracija u poslijeratnoj Njemačkoj koje su rezultirale Augsteinovim oslobađanjem te Straussovom ostavkom. Franz Josef Strauss je bio poznat i po svom pompoznom životnom stilu. On je jedini član kabineta u povijesti Njemačke koji je putovao vlastitim zrakoplovom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara