Škare Ožbolt obećala pomoć radnicima Vuteksa

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sastala se danas u Vukovaru s predstavnicima bivših radnika vukovarskoga Vuteksa d.d. u stečaju te im obećala pomoć u rješavanju njihovag radnopravnog statusa.

"Dio radnika Vuteksa, koji je 1991. godine otišao u progonstvo, smatra kako su u stečajnom postupku koji je nad Vuteksom otvoren polovicom svibnja 2000. donesene odluke koje nisu podjednako tretirale prava radnika koji su ostali raditi u Vuteksu 1991. i onih koji su otišli u progonstvo", izjavila je Vesna Škare Ožbolt.

Od 1600 radnika Vuteksa, njih oko 1000 prognano je 1991. godine. Danas smatraju kako su oštećeni u vezi s pravom na otpremnine, koje je utvrđivano s danom pokretanja stečajnog postupka nad Vuteksom 12. svibnja 2000., objasnila je.

"Razgovarat ću o njihovom radno-pravnom statusu sa stečajnim upraviteljem i nadležnima u Trgovačkom sudu u Osijeku", rekla je Vesna Škare Ožbolt. Dodala je kako je nužno sastaviti povjerenstvo koje će utvrditi radno-pravni položaj radnika koji su bili u progonstvu i njihova prava u odnosu prema stečajnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje dokle se stiglo u rješavanju radno-pravnog statusa oko 4000 bivših radnika vukovarskoga Borova, koji su u prosincu 1991. dobili otkaz jer se u zadanom roku nisu javili upravi Borova u progonstvu, Vesna Škare Ožbolt je odgovorila kako "u tom slučaju zasad nema napretka".

"Primila sam ih po nalogu Vlade i tada smo rekli da ćemo oformiti povjerenstvo koje bi utvrdilo njihov radno-pravni status. Na Vladi je da to i učini", rekla je, dodajući kako Vlada namjerava sastaviti "povjerenstvo koje bi ubuduće rješavalo probleme slične onima koji su se pojavili u Borovu i Vuteksu".

"Borovo i Vuteks nisu usamljeni u problemima u kojima su se našli u vezi s rješavanjem radno-pravnog statusa bivših radnika i statusa tvrtaka kćeri. Takvih poduzeća, a tu mogu ubrojiti i Belje, ima još u Podunavlju", poručila je Vesna Škare Ožbolt.

(Hina) xždra yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara