Škare Ožbolt: Uvest ćemo referente za rješavanje gruntovnih predmeta

U CILJU rješavanja brojnih zaostalih zemljišnoknjižnih predmeta i skraćivanja vremena u kojemu građani mogu dobiti gruntovnicu Ministarstvo pravosuđa predložit će uvođenje zemljišnoknjižnih referenata s licencom koji bi na licu mjesta mogli izdavati rješenja.

To je danas, nakon obilaska Zemljišno-knjiženog ureda zagrebačkog Općinskog suda, najavila ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, rekavši da bi takvi referenti mogli početi raditi već ove jeseni, usvoji li Sabor do ljeta izmjene Zakona o zemljišnim knjigama.

Time bi se, smatra ministrica, ubrzalo rješavanje tzv. gruntovnih predmeta, a sudovi bi postupali tek u drugom stupnju, odnosno po žalbi.

Izvijestila je da se u obilasku upoznala s radom Ureda i problemima s kojima s svakodnevno susreće, najvećim dijelom zbog velikog priljeva zemljišno-knjižnih predmeta, zbog čega suci, kaže, obrađuju i pet puta više predmeta od godišnje norme.

U prilog većoj učinkovitosti gruntovnih odjela na sudovima ide i informatizacija zemljišnih knjiga, rekla je Škare Ožbolt, najavivši da bi prva takva knjiga mogla startati sredinom iduće godine.

Istaknula je da je sređivanje stanja u pravosuđu, posebno uređivanje gruntovnica, jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela podnoseći zahtjev za članstvo u EU, naglasivši kako je cilj Ministarstva sve zaostale sudske predmete riješiti u iduće tri godine, pri čemu su Zagreb i Split, kao najveći gradovi, prioritet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Loše je da na početku 21. stoljeća imamo glavni grad u kojemu se gruntovnice dobivaju ručno, jer nam investitori neće doći ako nemamo sređene zemljišne knjige", dodala je.

Predsjednik zagrebačkog Općinskog suda Đuro Sessa izvijestio je da na zemljišno- knjižnom uredu njegova suda trenutno "visi" oko 106 tisuća zaostalih predmeta, da je u prva tri mjeseca ove godine za 30 posto povećan priljev predmeta u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Upitan koliko u prosjeku građani čekaju na rješavanje predmeta, Sessa je odgovorio da se ne može govoriti o prosjeku, jer suci rade po prioritetima, odnosno prvo se rješavaju predmeti od većeg javnog interesa ili od egzistencijalne važnosti, poput onih vezanih uz stambene kredite, za koje se, kaže, čeka od 15 do 30 dana.

U prilog podizanja učinkovitosti pravosuđa ministrica je najavila i izgradnju tzv. trga pravde, na križanju Selske i Ilice, gdje bi bili smješteni svi zagrebački prvostupanjski sudovi - Kazneni, Građanski, Prekršajni, Trgovački, kazneni dio Županijskog suda te istraga.

Upitana zašto se planira prodaja zgrade Općinskog suda, tzv. Palače pravde, odgovorila je da je jeftinije izgraditi novu zgradu nego urediti postojeću, a na primjedbe da je predviđena lokacija trga pravde prometno izolirana, odgovorila je da je projektom predviđena podzemna garaža koja će onemogućiti veće gužve.

Najavila je da bi do kraja godine na tu lokaciju trebali biti premješteni Kazneni i Maloljetnički sud te Državno odvjetništvo, a do kraja iduće godine i ostali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara