Škola u BiH i dalje s tri nacionalna nastavna programa

UČENICI osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini i u predstojećoj školskoj godini učit će na temelju tri različita nastavna plana i programa iako je ovog ljeta postignut i potpisan sporazum o zajedničkim jezgrama koje bi po prvi puta nakon rata u toj zemlji trebale objediniti obrazovni sustav koji je do sada funkcionirao podijeljen po etničkim kriterijima.

Voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft zajedno s predstavnicima ministarstava obrazovanja Federacije BiH i Republike Srpske najavio je u petak u Sarajevu kako će nova školska godina početi 1. rujna te da će ona pokazati koliko je napora u proteklih 12 mjeseci uloženo u reformiranje obrazovnog sustava.

"Mi smo uvjereni kako je postignuto veoma mnogo", kazao je Beecroft podsjetivši kako su ministri obrazovanja entiteta, županija te disktrikta Brčko 8. kolovoza potpisali sporazum o zajedničkim jezgrama nastavnih planova i programa.

Taj sporazum osigurava da učenici u svim školama u BiH znanje stječu na temelju zajedničkih osnova što će eliminirati apsurdnu praksu polaganja dodatnih ispita pri prelasku iz jedne u drugu školu, ovisno o tome na kojem se području one nalaze.

Po prvi puta nakon rata BiH je dobila i okvirni zakon o obrazovanju na državnoj razini koji također znači objedinjavanje obrazovnog sustava a naloženo je administrativno ujedinjenje škola u Federaciji BiH koje su odvojeno djelovale pod istim krovom dijeleći tako bošnjačku i hrvatsku djecu.

Komentirajući sporazum o zajedničkim jezgrama nastavnih planova i programa, ministar obrazovanja županije Zapadna Hercegovina Jozo Marić kazao je kako to praktično znači interpolaciju takvih sadržaja no ne i ukinuće tri nacionalna plana i programa kojima se jamči pravo na zaštitu posebnosti sva tri naroda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u narednoj školskoj godini, pojasnio je Marić, djeca koja uče po hrvatskom nastavnom planu tako će koristiti udžbenike koje izdaje "Školska naklada" iz Mostara.

Novost je međutim činjenjica da će udžbenici iz tzv. nacionalne skupine predmeta poput maternjeg jezika, povijesti i zemljopisa ove godine biti ponovo tiskani i pred učenicima se pojaviti u revidiranom izdanju. To je rezultat višemjesečnih napora da se iz takvih udžbenika uklone sadržaji koji mogu biti uvrjedljivi za pripadnike drugih naroda.

Učenici u BiH u predstojećoj školskoj godini za nacionalnu skupinu predmeta moći će koristiti samo udžbenike izdane u BiH dok se za ostale predmete mogu služiti i onima koji dolaze iz Hrvatske i Srbije.

Ministar obrazovanja Federacije BiH Zijad Pašić kazao je kako nastavici i profesori u školama, sukladno europskoj praksi, imaju mogućnost sami odlučiti koji će udžbenik od nekoliko odobrenih koristiti u svom nastavnom procesu.

Novu školsku godinu u BiH obilježit će također pomalo kaotična situacija vezana za uvođenje devetogodišnje osnovne škole. Savjetnik u Ministarstvu obrazovanja Republike Srpske Zlatko Bundalo potvrdio je kako će u tom entitetu devetogodišnje osnovno školovanje biti obavezno već od ove školske godine.

U Federaciji BiH to međutim nije slučaj a ministar Pašić je kazao kako će djeca biti upisivana u devetogodišnju školu u onim područjima gdje su za to obavljene organizacijske pripreme. Devetogodišnje osnovno školovanje u Federaciji BiH bit će obavezno od rujna 2004. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara