Škole u južnom Tajlandu zatvorene zbog muslimanske gerile

VIŠE od 250 škola je zatvoreno u južnoj tajlandskoj provinciji Yala, nakon što su tamošnji učitelji stupili u štrajk, nezadovoljni stupnjem sigurnosti.

Povod je bilo nedavno ubojstvo četvorice učitelja od strane muslimanskih pobunjenika, koji već nekoliko godina vode rat za stvaranje islamske države na jugu većinski budističkog Tajlanda.

Dok su tajlandska vojska i snage sigurnosti u prošlosti znale izlaziti na kraj sa separatističkim pobunama, promatrači drže da je gerila u provincijama Yala, Patthani i Narathiwat daleko veći problem, s obzirom da prima financijsku i drugu podršku od "Al Qaede", odnosno da pobunjenicima dodatnu motivaciju predstavlja tajlandsko savezništvo sa SAD u ratu protiv terorizma.

Učitelji, koji simboliziraju centralnu vlast, su omiljena meta gerilaca. Od siječnja 2004. do danas je ubijeno njih 30.

Kao rezultat svega toga, preko 3000 učitelja je zatražilo transfer u mirnije dijelove zemlje. Tajlandska vlada je umjesto toga tisućama njih dala dozvolu da radi vlastite sigurnosti nose oružje.

Kongshak Wanthana, tajlandski ministar unutarnjih poslova, je obećao da će uvesti nove sigurnosne mjere te da će učiteljima biti omogućeno da nastave rad.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara