školski sindikat preporod protiv povećanja plaća samo nastavnom osoblju

Hrvatski školski sindikat Preporod ocijenio je danas neprihvatljivom Vladinu uredbu po kojoj će iduće godine plaće neznatno porasti (tri do devet posto) učiteljima i nastavnicima, a znatnije (20 posto) ravnateljima škola.

Plaće spremačica, kuharica, domara, računovođa i tajnika ostaju i dalje sramno niske pa će izostanak njihova povećanja dodatno pogoršati ionako loš materijalni položaj nenastavnog osoblja, ističe Preporod u priopćenju.

Nerazumljivo je Vladino odbijanje sindikalnog zahtjeva da se plaće povećaju svima, tim više što su učitelji i nastavnici potpisivanjem peticije pokazali spremnost da solidarno podijele predviđena sredstva s nenastavnim osobljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, tvrdi sindikat, Vlada pokazuje nedosljednost jer izjednačava koeficijent ravnatelja u školama s koeficijentom ravnatelja u ostalim javnim službama zato što je on bio manji, no ne izjednačava plaće učitelja i nastavnika s prosječnim plaćama u drugim javnim i državnim službama.

Unatoč povećanju od tri do devet posto prosječne plaće učitelja i profesora i dalje će za 15 posto zaostajati za plaćama drugih korisnika proračuna. Nakon svega, učitelj i nastavnik početnik i dalje će primati plaću od samo 3.150 kuna.

Računajući predviđeni porast troškova života i rast BDP-a njihove plaće u sljedećoj godini neće realno rasti, a nenastavnom osoblju one će objektivno biti manje nego dosad, upozorava Preporod u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara