Skopje: Prosvjedi pred hrvatskim veleposlanstvom

U ZNAK potpore bivšem makedonskom ministru policije Ljubi Boškovskom koji se nalazi u pritvoru u Puli, u ponedjeljak i utorak održani su mirni kratkotrajni prosvjedi ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Skopju, koje je organizirala udruga građana "Sve za Makedoniju".

Prosvjede su izazvale sve češće najave u medijima da je Haški sud podigao optužnicu protiv Boškovskog, a Hrvatskoj se zamjera što ga još uvijek drži u pritvoru i što je spremna izručiti ga Haagu, ako se to od nje bude zahtijevalo.

Eventualna optužnica Haškog suda protiv Boškovskog odnosila bi se na slučaj Ljuboten, selo u blizini Skoplja, gdje je u vrijeme oružanog sukoba makedonskih oružanih snaga s pobunjenim Albancima 2001. ubijeno, kako tvrde mještani, deset civila Albanaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji državni vrh je tvrdio da se u selu nalazi naoružana skupina od čije je nagazne mine dan prije napada na selo poginulo osmero makedonskih vojnika. Za obračun s oružanom skupinom Albanaca u selu, u kojemu je sudjelovala vojska, naredbu je izdao tadašnji vrhovni zapovjednik, predsjednik Makedonije Boris Trajkovski.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski u ponedjeljak je izjavio da Haški sud neće sačuvati principijelnost i objektivnost ako pokrene samo taj slučaj, jer je Makedonija podnijela dokumentaciju za pet slučajeva o zločinima 2001. godine. Bit će teško obraniti tezu da je samo jedna strana činila zločine, istaknuo je Crkvenkovski.

U pritvoru u Puli Boškovski se nalazi jer je osumnjičen da je kao ministar policije naredio ubojstvo sedmorice Azijata u proljeće 2002. za koje sadašnja makedonska vlast tvrdi da su bili ekonomski imigranti, a u vrijeme ubojstva tvrdilo se da su bili teroristi koji su namjeravali napasti državne institucije i neka veleposlanstva u Skoplju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara