Skoplje: Konferencija Vijeća europe o jednakosti spolova

Peta ministarska konferencija Vijeća Europe o jednakosti spolova o temi ´Uloga žena u demokratizaciji, građenju mira i prevenciji konflikata´, na kojoj sudjeluje i hrvatska ministrica obrane Željka Antunović, počela je s radom danas u Skoplju.

Dvodnevnu konferenciju, u čijem radu sudjeluju predstavnici 30 zemalja članica Vijeća Europe i zemalja promatrača te više međunarodnih i nevladinih organizacija, otvorio je makedonski premijer Branko Crvenkovski. Uvodno izlaganje podnijela je Elizabeth Rehn, stručnjak za ženska prava pri UN. Navodeći da je u parlamentima zemalja Europe prisutno samo 11,5 posto žena, a u sedam država nema niti jedne, ona je naglasila da će ova konferencija uputiti poruku ministrima Vijeća Europe kako nije dovoljno samo formalno predstavljanje prava žena.

Sudjelujući u radu konferencije ministrica obrane Hrvatske Željka Antunović u svojstvu predsjednice vladine Komisije za ravnopravnost spolova, istaknula je da broj žena u hrvatskom parlamentu iznosi 23 posto, te da je Sabor prihvatio sveobuhvatni dokument o promicanju prava žena i borbe protiv nasilja nad ženama a priprema se i zakon o jednakosti spolova, predviđenih Ustavom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Antunović je naglasila kako je potrebno pojačati borbu protiv trgovine ženama i djecom, naglasivši da je Hrvatska prošle godine osnovala nacionalni odbor za suzbijanje trgovine ljudima i ilegalne imigracije.

Danas popodne ministrica Željka Antunović razgovarat će s makedonskim ministrom obrane Vladom Bučkovskim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara