Skoplje: Prosvjedi ispred hrvatskoga veleposlanstva

Skoplje: Prosvjedi ispred hrvatskoga veleposlanstva
ISPRED hrvatskog veleposlanstva u Skoplju u ponedjeljak je održan prosvjedni zbor s kojega je državnom vrhu Hrvatske i Helsinškom odboru upućen apel da Ljubo Boškovski ne bude žrtva političkog montiranog procesa koji mu je, kako je rečeno, inscenirala vladajuća koalicija u Makedoniji.

U deklaraciji upućenoj hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću, predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i Helsinškom komitetu, pročitanoj na prosvjednom zboru, zahtjeva se da se Boškovskom omogući obrana sa slobode i pravedno suđenje u skladu s hrvatskim pravosudnim sustavom.

Ako Boškovski ostane u pritvoru, najavljeno je da će se prosvjedi nastaviti i to ne samo u Skoplju nego i ispred hrvatskih veleposlanstava svugdje u svijetu gdje žive Makedonci i Hrvati.

Povod za prosvjed koji je organizirala Udruga za zaštitu ljudskih i građanskih prava Ljube Boškovskog je nedavna odluka Županijskog suda u Puli da se pritvor produlji za još tri mjeseca premda nitko od svjedoka koje su saslušali istražni sudac Ivica Stanić i javni odvjetnik Vlatko Nuić prije mjesec dana u Skoplju nije teretio Boškovskog za umiješanost u slučaju "Raštanska Lozja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubo Boškovski bivši ministar unutarnjih poslova Makedonije osumnjičen je da je organizirao i zapovjedio likvidaciju šestero Pakistanaca i jednog Indijca u proljeće 2002. godine.

Kako je tada priopćeno radilo se o muslimanskim teroristima koji su namjeravali napasti vitalne državne ustanove i veleposlanstva nekih zapadnih zemalja. Nedugo zatim izvršen je teroristički napad na makedonski konzulat u Pakistanu a izvršitelji su poručili da je to osveta za njihove ubijene suborce.

Nova vlast u Makedoniji tvrdi da su Azijati bili ekonomski emigranti zbog čega je protiv Boškovskog i još četiri osobe pokrenula optužnicu za ubojstvo. U međuvremenu Boškovski je prebjegao u Hrvatsku i kao hrvatski državljanin pritvoren je početkom rujna u Puli gdje se vodi istražni postupak protiv njega.

Skopski tjednik Fokus nedavno je objavio da je pritvaranje Boškovskog u Puli, koje se dogodilo neposredno prije službenog posjeta hrvatskog premijera Iva sanadera Makedoniji, rezultat političkog dogovora makedonske i hrvatske vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara